През зимата мозъчните инсулти зачестяват

През зимата мозъчните инсулти зачестяват

Mозъчният инсулт, който е най-честа причина за смърт или тежка инвалидност, се среща предимно при възрастни, но за съжаление и хора в средна и в млада възраст не са пощадени от него. България е на едно отпървите места в света по смъртност от мозъчен инсулт. Заболяването представлява остро и внезапно нарушение на мозъчната дейност. Исхемичният инсулт, който обхваща 80-85% от случаите, възниква при недостатъчен приток на кръв към определени области на мозъка, а хеморагичният - при остър кръвоизлив в него (мозъчен кръвоизлив).

Основни рискови фактори за възникване на инсулт са: артериална хипертония; захарен диабет; стеснение на сънните артерии; повишаване нивата на липидите и на "лошия" холестерол в кръвта; различни сърдечни аритмии предсърдно мъждене и др.; наднормено телесно тегло и затлъстяване; фактори, свързани с начина на живот, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни напитки, недостатъчна или липсваща физическа активност, нерационално хранене, стрес и др.

Предвестник на мозъчния инсулт е транзиторната исхемична криза, която се проявява с краткотрайни, до 15-минутни нарушения на мозъчните функции - замайване, неориентираност, мравучкания, парези, смущения в говора и усета на лицето, крайниците и други части на тялото. Заболяемостта от исхемични инсулти през зимата е с около 50% повисока, а смъртността с 15%, отколкото през топлия сезон.

Причините са влиянията на определени метеорологични фактори - температура, влажност, атмосферно налягане и др. Смъртността от мозъчен инсулт през зимните месеци се свързва не само с по-ниските температури, но и с по-голямата честота на респираторните инфекции. Ниските температури предизвикват периферна вазоконстрикция (стеснение на кръвоносните съдове) и повишаване на артериалното налягане.

Също така през зимата систолното и диастолното налягане са по-високи, а възрастните болни с артериална хипертония са по-чувствителни към ниските температури. Повишаването на кръвното налягане води до влошаване на мозъчното кръвообращение, от което може да последва мозъчна исхемия. За заболяването значение имат и някои биохимични промени в състава на кръвта. Например стойностите на плазмените концентрации на общия холестерол и на триглицеридите са по-високи през зимата, отколкото през лятото.

Определена роля за повишената честота на исхемичните инсулти през студените месеци се отдава и на промените в хранителния режим. Недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци води до понижаване нивото на антиоксидантите с последващо повишаване на оксидативния "стрес". Несистемната физическа активност, както и склонността към злоупотреба с алкохолни напитки и мазни храни през зимните месеци също допринасят за възникването на мозъчен инсулт.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние