У дома се крият много микроби

У дома се крият много микроби

Болестотворните микроорганизми са опасност за здравето, която дебне не само навън. Някои предмети вкъщи са особено предпочитани от тях. Например четката за зъби може да е обиталище на милиони микроби, което я прави по-мръсна и от тоалетната чиния. Затова стоматолозите препоръчват да завършваме хигиенната орална грижа с антибактериална вода за уста. Сменяйте четката най-много през три месеца. Междувременно я почиствайте - напълнете стъклена чаша с оцет и потопете главата на четката за няколко часа, след което я изплакнете под течаща вода.

Кухненската гъба също е инкубатор за микроби, тъй като създава перфектната за тях влажна среда. Изпечете ги в микровълновата печка. Проучване на университета във Флорида установи, че така за две минути умират 99% от всички живи бактерии.

Дистанционните управления за телевизора, DVD-то, климатика и други устройства са любими места на микробите. За почистването им използвайте кърпа, напоена със спирт. Бършете и мобилните телефони. При изследване експерти от Лондонското училище по хигиена намериха колонии от фекални бактерии върху един от всеки шест мобилни телефона. Друго проучване установи опасните стафилококови бактерии върху почти половината от изследваните смартфони.

Ако ползвате пазарска чанта за многократна употреба, заслужавате поздравления за цивилизования природосъобразен избор. Само че трябва да я перете често. Изследователи от два университета откриха вредни бактерии в 99% от платнените торби.

С голямо количество микроби са населени кухненските дъски за рязане. Изплаквайте ги с вряща вода и периодично ги почиствайте с дезинфектант. Експертите препоръчват дъската за плодове и зеленчуци да се съхранява отделно от тази за сурово месо. Ако по вашата дъска има дълбоки белези от нож, най-добре да я изхвърлите - в цепнатините се развиват бактерии.

Дървените лъжици и лопатки не слагайте в съдомиялна машина. Накиснете ги в дезинфектант за около половин час и след това да ги измийте с много гореща вода и сапун.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние