Кога са опасни 'събраните' граници на кръвното

Кога са опасни 'събраните' граници на кръвното

Приближаването на стойностите на горната и долната граница на кръвното налягане е проблем, който имат много хора. Важно е обаче да се уточни на какво ниво става "събирането" на границите. При случаи като 80/100 или 80/90 не се крие опасност и все пак те не трябва да се подминават без внимание. Най-често се дължат на нарушен баланс на вегетативната нервна система, която регулира процесите хранене, дишане, кръвообращение и др.

Обикновено потърпевшите са хипотоници. Правилната реакция при подобно състояние е да се вдигне горната граница. Добра работа ще свършат чаша кафе, чай или други течности. След това обаче не бива да пропускате да се консултирате с лекар. Дори когато със сърцето всичко е наред, нарушеното кръвообращение може да предизвика проблеми в сърдечната дейност. Опасно става, когато границите се приближат при високи стойности на кръвното налягане и за съжаление това са по-честите случаи.

По този начин се натоварват сърцето и кръвоносните съдове, мозъка и бъбреците, артериите могат да загубят еластичността си, съдовете да станат чупливи и да се стеснят отворите на съдовете с удебелени от калциеви отлагания стени. В такива случаи търсете специализирана помощ, защото няма медикамент, който да сваля само долната или само горната граница, а и "събирането" им не се съпътства от характерни болки.

Профилактично следете кръвното налягане, нивото на холестерола и състоянието на мозъчното кръвообращение и оросяване. Калориите в диетата зависят от пола и възрастта. Хранителният режим на всеки човек трябва да е добре балансиран и съобразен с индивидуалните му нужди. Той трябва да доставя основните хранителни вещества в препоръчваното разпределение: белтъчини (протеини) - 15 енергийни %, мазнини - не повечеот 30 енергийни %, въглехи- драти - 55 енергийни %. Количеството на приеманата храна и калории в дневното меню се определят в зависимост от теглото, ръста и физическата активност.

Необходимо е за всеки пациент да бъде изчислен индивидуалният индекс на телесна маса (ИТМ). Той се получава, като се раздели теглото (в килограми) на височината (в метри) на квадрат. При ИТМ, по-малък от 18,5, е налице поднормено тегло. Нормалното е при индекс на телесна маса между 18.5 - 24.9. Наднорменото тегло е в границите между 25 и 29.9, а затлъстяването - между 30-39.9. При ИТМ над 40 говорим за екстремно затлъстяване. Този важен показател определя калоража на диетичния режим.

При нормално тегло трябва да се приемат около 30 ккал/кг тегло. Хранителният прием се съобразява още с възрастта и с физическата активност. Децата на 1-3 годинки трябва да получат от храната 1300 ккал дневно, на 4-6 г. - 1800 ккал, на 7-9 г. - 2000ккал. След тази възраст започва да играе роля и полът. На момчетата на 10-12 г. са потребни 2250 ккал, а на момичетата - 2150. При 13-14 годишните калориите са съответно 2500 и 2300. Във възрастта 15-18 г. юношите трябва да си набавят по 3000 ккал, а девойките - по 2400.

Младежите между 19 и 24 г. вече се нуждаят от по-малко ккал - 2600, а младите дами - от 2200. От 25 до 50 г. силният пол трябва да приема средно 2400 ккал, дамите - 2000. В следващата възрастова група - 51-64 г. на мъжете "се полагат" 2200 ккал, на жените - 1800, а след 64 г. - съответно по 1900 и 1700 ккал. Бременните жени трябва да си набавят допълнително по 300 ккал, а кърмачките - по 650 ккал дневно в повече от обичайното. При поднормено тегло хранителните енергийни нужди са увеличени на 35-40 ккал/кг тегло. Когато е налице наднормено тегло, то трябва да се редуцира с помощта на ниско енергийна диета и увеличена физическа активност, съобразена с възрасттаи здравословното състояние.

Умерените, но постоянни диети постигат трайни резултати. Бързото и рязко отслабване е повече вредно, отколкото полезно. Драстичните диети завършват винаги с повторно напълняване (йо-йо ефект).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние