Лечение на разширенитe вени

Лечение на разширенитe вени

Pазширените вени на долните крайници, известни още като варици, са често срещано заболяване. Те се появяват вследствие на фамилна обремененост с вродена слабост на венозната стена и венозните клапи, бременност, прекаран дълбок тромбофлебит, затлъстяване и др. Заболяването се среща особено често при хора, чиито професии изискват продължително стоене на крак.

С развитието на заболяването повърхностните венозни съдове на краката се разширяват и удължават, като стават отчетливо видими под повърхността на кожата. Намалява еластичността на венозната стена и се нарушава функцията на венозните клапи, пропускащи кръвта да тече единствено отдолу нагоре. Увреждането им води до движение на венозната кръв в неправилна посока. Дейността на мускулите не може да помогне за изпразването на венозните съдове, както става при нормално функциониращи венозни клапи. Венозният застой нарушава тъканната обмяна на веществата и причинява хроничен оток около глезените, последван от уплътняване на кожата и подкожната мастна тъкан.

Развива се хронично възпаление, което довежда до кафеникаво оцветяване на кожата. В резултат на нарушения метаболизъм се появяват кожни язви по подбедриците, които са много упорити и трудно се поддават на лечение. Спазването на правилен двигателен режим (редуването на стоеж и седеж с елевация, т.е. повдигане на долните карайници нависоко) и своевременната хирургическа намеса са профилактични мерки, които предотвратяват появата на трофичните кожни язви.

Повърхностните варици на долните крайници се лекуват радикално с хирургична намеса. Най-общо операцията се състои в отстраняване на разширените повърхностни венозни съдове и превързване на вените, свързващи дълбоката с повърхностната венозна система на краката. Операцията се извършва под спинална или епидурална регионална анестезия. Пациентът се раздвижва още на първия следоперативен ден и при липса на усложнения се изписва от болницата на втория.

Необходимо е да носи ластичен бинт около оперирания крайник в продължение на 10-14 дни. Оперативно лечение не се прилага при страдащи от дълбока венозна недостатъчност, от слабо изразена варикоза, както и при хора със сериозни съпътстващи заболявания, които не позволяват анестезия. В тези случаи носенето на еластични компресионни превръзки, периодичната елевация на долните крайници и упражненията за мускулите на краката облекчават симптомите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана