Инсултът - първите часове са решаващи!

Инсултът - първите часове са решаващи!

Инсултът представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което настъпва внезапно. За съжаление България е на едно от водещите места в Европа по честота на инсултите. Тази мрачна статистика се дължи на ниската здравна култура и пренебрегване на рисковите фактори. Според специалисти в областта на неврологията, неврофизиологията и неврохирургията основните причини за инсулта са високото кръвно налягане, ритъмните нарушения на сърцето, високите стойности на холестерола, тютюнопушенето и нездравословният начин на живот.

В рисковата група на застрашените от мозъчен инсулт влизат страдащите от високо кръвно налягане, сърдечно болните, склонните към обезводняване, хора, упражняващи физически труд, които лесно се дехидратират. Уязвими са и възрастните хора с подобни оплаквания. А високата стойност на холестерола при диабетиците покачва в пъти риска от инсулт. Тревожно е, че напоследък към рисковата група се причисляват и т.нар. юпита - амбициозни млади хора, които работят много, почиват малко и са подложени на постоянен стрес. Голяма част от тях страда от латентна хипертония и психоемоционалният фактор може да бъде предпоставка за развитие на болестта.

Различаваме кръвоизливен и исхемичен инсулт. При първия вид настъпва кръвоизлив в ликворното пространство (място, в което циркулира гръбначно-мозъчната течност) и кръвта започва да се излива между мозъчните обвивки. Най-често той е вследствие на разкъсване на аневризми (болестно изтъняване на мозъчна артерия) или увредени съдови стени. Причините могат да бъдат най-различни - физически усилия, психоемоционално напрежение, рязка промяна в концентрацията на вещества в кръвта и покачване на артериалното налягане, остро нарушение на снабдяването на тъканите с кислород.

Мозъчният кръвоизлив настъпва внезапно и има изразени неврологични и психични симптоми - изтръпване на крайници, говорни смущения, нарушено равновесие, усещане за гадене, повръщане, световъртеж. Може да се помрачи и съзнанието, но това се случва най-често при масираните инсулти, както и при исхeмичните, съпроводени от мозъчен оток. Влошаването на състоянието настъпва стъпалообразно в първите 24 часа, затова болният трябва незабавно да се транспортира в легнало положение до болница и да бъде хоспитализиран.

Мозъчният исхемичен инсулт се предизвиква от стеснение на артериален съд, запушването му от тромб (тромбоза), както и от спазъм или нарушение в регулацията на големите мозъчни съдове и техните клонове. Вследствие на това участък от мозъка не се оросява добре и получава недостатъчно количество кръв. Обeзкървяването води до исхемично размекване на мозъчната тъкан. За кратко нервните клетки в неоросената област умират. Затова е много важно при инсулт спешно да потърсите помощ през първите 6 часа, когато лекарската намеса може да бъде решаваща. След това пораженията стават пагубни и необратими.

Лечението на инсулта е медикаментозно и изисква пълен физически и психически покой по време на острата фаза. Първите 3-7 дни то се извършва в болнични условия, след което продължава в домашни. Успоредно се провежда и рехабилитация, която има за цел да предотврати по-значими двигателни увреждания. След критичната фаза болните имат лабилно кръвно, трудно се изправят и пазят равновесие и др. Затова на по-късен етап лечението продължава в балнеосанаториум (за около 2 седмици), за което съществува клинична пътека с направление от личния лекар.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана