Кои са симптомитe, издаващи рубеолата

Кои са симптомитe, издаващи рубеолата

Pубеолата се предизвиква от вирус, който се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

Инкубационният период на заболяването е 12-23 дни, като в повечето случаи симптомите се изявяват между 16-ия и 18-ия ден. Болното от рубеола дете отделя вируси в продължение на цяла седмица, преди да се разбере, че е заразено. А също и седмица-две, след като признаците на болестта са изчезнали. Поради тази причина карантината не може да се смята за ефективна мярка в борбата с рубеолата.

Заболяването започва с хрема и зачервяване на очите (конюнктивит), придружени от леко повишена или нормална температура.

Всички възникващи симптоми напомнят за остра респираторна вирусна инфекция. И чак когато се появи обривът (ден-два по-късно), става ясно, че това не е обикновена простуда. При рубеолата обривът е розов на цвят. Появява се най-напред по лицето и бързо се разпространява по цялото тяло. По това се различава от другия вид шарка - морбили. При рубеолата обривът изчезва така бързо, както се и появява. Когато избие по крачетата на детето, по лицето вече е изчезнал. Един от отличителните симптоми на заболяването са увеличените и болезнени лимфни възли на тила, зад ушите и на шията. До една седмица и те се нормализират, като не се налага прилагането на лечение.

Рубеолата много рядко прави усложнения. При един на три хиляди болни се развива кървене заради понижения брой на тромбоцитите. А при един от шест хиляди е възможно рубеолата да причини енцефалит. В повечето случаи обаче пациентите се излекуват без последствия за здравето. Понякога след боледуването при девойките се появяват болки в ставите, но и тази неприятност изчезва безследно.

Трябва да се знае, че тази болест, която зачестява през зимата и пролетта, може да бъде много коварна. Тя идва неочаквано и непредвидимо. Ако бременна жена се зарази от тази инфекция, вирусът лесно прониква в тъканите на плода и сериозно го уврежда. Ако бъдещата майка се зарази през първите три месеца, може да настъпи аборт, а не е изключено да се роди дете с тежки увреждания, като слепота, глухота, порок на сърцето. Ако заразяването стане в по-късен стадий от бременността, вирусът може да нанесе нарушения, които първоначално не се забелязват, но впоследствие се изразяват като увреждания на слуха и на зрението. Възможно е да причини на бебето дори умствена изостаналост.

Профилактичната мярка срещу рубеолата е имунизация, която фигурира като задължителна в имунизационния календар.

Тя се извършва с жива атенюирана ваксина(съдържа отслабени живи вируси, стимулиращи имунната система за образуване на антитела срещу рубеолния вирус), най-често в рамките на комбинираната ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола). Първата доза се инжектира на възраст между 12 и 15 месеца, а реваксинацията се прави на 4-6-годишна възраст. Обикновено се прилага комбинираната ваксина, но ако се налага, могат да се инжектират някои от отделните.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана