Съвременна терапия на лимфедемите

Съвременна терапия на лимфедемите

Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с оток на крайниците (или на друга част от тялото). Той е следствие от нарушеното движение на междуклетъчната течност и лимфата, което може да бъде резултат на вродено или придобито заболяване.

Смята се, че от лимфедем боледува 1% от населението на света. В Европа 1 от 10 жени има рак на гърдата, а 30 процeнта от всички получават лимфен оток на ръката.

Според изследвания появата на лимфедеми след радикални гинекологични и урологични операции е при около 18 процeнта от пациентите, а след меланомните операции - при 40 процeнта.

В зависимост от клиничната си проява лимфедемът бива първичен и вторичен.

Първичните лимфедеми са предизвикани от болестни изменения на лимфните съдове (хипоплазия, аплазия или дисплазия). Те могат да се проявяват още при раждането (болест на Милрой) или преди навършване на 35 години. Вторичните лимфедеми са по-често срещани. Те са вследствие от хирургични намеси в комбинация с лъчетерапия, операции при рак на гърдата, гинекологични интервенции или от хронични възпалителни процеси на лимфните пътища. Доказан етиологичен фактор за вторичен лимфедем е и рецидивиращата кожна стрептококова инфекция - еризипел.

Клиничната класификация на лимфедемите е на базата на тежестта на заболяването и включва 4 стадия.

При първия отокът е мек и намалява частично при елевация. Във втория той е умерено изразен и втвърден. В третия стадий, наричан още слонска болест (елефантиаза), се установява огромен деформиран крайник с много тежки кожни промени (хиперкератоза), хронични инфекции, пигментация, разязвявания и значително ограничена двигателна функция.
Лечението на лимфедемите е неоперативно.

Основен терапевтичен метод в световната практика днес е комплексната деконгестивна терапия по Фьолди. Тя включва комбинация от различни лечебни методи: мануален лимфен дренаж по специалната техника на Водер-Фьолди:  поставяне на многослойни превръзки от ниско еластични бинтове и специални подложки; съставяне на комплекс от упражнения; полагане на грижи за кожата и др.Може да се включи и специален пневматичен многокамерен апарат за лимфен дренаж (лимфомат). Правилно проведена, тази терапия има различен ефект - от пълно ликвидиране на отока (в първи и втори стадий) до редуцирането му (в трети и четвърти стадий) в различна степен. За да се задържи резултатът, задължително трябва да се спазват указанията на специалиста. За успешното лечение чрез мануален лимфен дренаж е необходимо и съдействието на пациента.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние