Спортът е полезен за всички възрасти

Спортът е полезен за всички възрасти

Обездвижването е опасно за здравето, трудоспособността и дълголетието. Ниската физическа активност е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, затлъстяване, болести на нервната система и на опорно-двигателния апарат. Когато човек се движи достатъчно, нивото на холестерола се понижава, излишните мазнини се стопяват, обмяната на веществата се оптимизира, умствената дейност и паметта се подсилват.

Също толкова важно е обаче за поддържане на добра форма да изберете упражнения и спорт в зависимост от вашето здраве и физически възможности.

Аеробните упражнения например са продължителни и ритмични. Те натоварват големите мускулни групи, а ефектът от тях е разширяване обема на белите дробове, активиране на кръвообращението, подобряване работата на сърцето и повишаване на имунитета. Аеробна тренировка може да се прави чрез тичане, плуване, колоездене, танцуване, планински туризъм, каране на кънки. Леките упражнения, като бързо ходене или степ аеробика, са много подходящи за по-възрастните хора.

За да бъде най-полезна тренировката със средна интензивност, пулсът не бива да минава максимални стойности, които се изчисляват, като от 220 се извади възрастта в години. Оптималните показатели са в границите 60-80% от максималния пулс. Докато тренирате, периодично проверявайте пулса.

Силовите упражнения тренират отделни мускули или мускулни групи. Към тях спада вдигането на гирички и по-големи тежести, продължителното напрягане на мускулите при гребане, което във фитнес залата може да се замени с тренажор. Силовите тренировки ускоряват метаболизма и стимулират производството на редица важни хормони.

Упражненията за разтягане включват гимнастика за подобряване на гъвкавостта и състоянието на целия опорно-двигателен апарат. Те трябва да се изпълняват бавно. Освен това се препоръчват за загряване на мускулите преди аеробна или силова тренировка.

При повечето хора редовните тренировки със средна интензивност напълно задоволяват потребностите на организма от движение. Само че не може да се влезе директно в този ритъм. Ако сте водили заседнал начин на живот, започнете всекидневно да ходите пеша и да изкачвате стълби, вместо да се возите с асансьор. Следващият етап включва планински туризъм, бързо ходене, плуване, колоездене, каране на кънки, футбол, баскетбол, тенис, танци. Ако 3-5 дни седмично отделяте по 30-40 минути за някое от тези занимания, ще дишате по-дълбоко и ще подобрите състоянието на сърдечно-съдовата система. В третия се заемете с по-интензивни упражнения на 2-3 тренировки в рамките на една седмица.

У дома и на работното място също не бива дълго време да оставате неподвижни. През 30-40 мин. ставайте и се раздвижвайте.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана