Кога е подходяща псамотерапията (пясъчните бани) и как се провежда

Кога е подходяща псамотерапията (пясъчните бани) и как се провежда

Пясъчните бани, известни още от древността, са един от елементите на морелечението. В последно време интересът към този метод по южните брегове на Европа (Франция, Италия) особено нарасна. Премина се към научно прилагане на пясъколечението. То се използва при лечение на хроничен ревматизъм на ставите и мускулите, инфекциозни артрити, подагра, затлъстяване, болестта на Бехтерев, възпаления на периферните нерви, хронични болести на бъбреците (нефрити и нефрози) и при деца, преболедували от рахит и детски паралич.

Лечебният ефект от пясъчните бани се дължи на топлинното и механичното действие на затопления пясък, който се нагрява от слънцето.

Сухият морски пясък притежава голяма топлоемкост и е лош проводник на топлината. Той е хигроскопичен и при обилно потене през време на процедурата попива потта, което облекчава болния. Пясъколечението е най-нежно действащата топлинна процедура и при съответен медицински контрол може да се приложи и на сърдечно болни, страдащи от съпътстващи заболявания (ставни и др.), които се нуждаят от топлинно лечение.

Най-подходящ период за пясъколечение по нашето крайбрежие са месеците юли и август. Най-добри за пясъколечение са часовете между 10 и 15 часа. За да може пясъкът да се нагрее от слънцето до необходимата температура (45-50 градуса С), той се събира сутрин на големи купчини и след нагряването на горните слоеве се размесва, за да се получи равномерна температура.

Професионално псамотерапията се извършва в пясъколечебница. Какво представлява тя?

Първо, плажовата ивица, определена за пясъколечение, трябва да бъде заградена с жалузирана ограда и да се използва най-заветната част. Сухият пясък е важна предпоставка за пясъколечението, затова повърхностните пясъчни слоеве трябва да се изолират от влагата, която е в дълбочина.

Процедурите се провеждат в специално издълбани в пясъка ложета. Броят на ложетата зависи от капацитета и района, който обслужва пясъколечебницата. Едно пясъчно ложе трябва да има дълбочина 30-35 см, ширина 1 м и дължина 2 м. Разстоянието между ложетата трябва да бъде 1,5-2 м. За да не се навлажнява дъното на ложето, то трябва да се изолира.

Пясъкът, който се употребява за лечебни цели, през нощта трябва да се покрива с полиетиленови или други непропускливи платна, за да се предпази от атмосферната влага или от внезапен дъжд, който би го направил непригоден за няколко дни.

За главата на всеки пациент при провеждане на процедурата трябва да се осигури индивидуално сенниче. То трябва да бъде на постоянно място, с чупещо се рамо, за да се нагласи според положението на пациента и наклона на слънчевите лъчи.

Пъсъколечебницата трябва да разполага с помещение за допълнително изпотяване (судариум) с площ 25-30 кв. м, което да е изложено на слънце, с остъклена предна стена и покрив от пластична изкуствена материя, позволяваща проникването на топлинните слънчеви лъчи. В судариума се поставят подходящи шезлонги или кушетки за пациентите, които престояват тук около 30 минути. В съседство на това помещение трябва да има монтирана душова инсталация с топла и студена морска вода.

Необходимо е и второ помещение (тепидариум) с площ около 25-30 кв. м, в което пациентът се възстановява след процедурата. За тепидариум се избира по-сенчесто помещение с нормална за лятото температура, което се обзавежда с подходящи шезлонги и кушетки.

Как се провежда пясъколечението?

Пациентът, частично или цялостно съблечен според заболяването си, ляга в предварително приготвеното пясъчно ложе, като пясъкът встрани от ложето се разбърква периодично, за да се затопли равномерно от слънчевите лъчи. През деня пясъкът се оросява периодично с морска вода, за да се обогати и на морски соли. Частично или цялото тяло се покрива със слой от 5 до 10 см топъл пясък, като на корема и гърдите слоят пясък е тънък 3-4 см.

Продължителността на процедурата за частична пясъчна баня достига до 1 час, като се започва с 10 минути. За цялостна пясъчна баня продължителността е 25-30 минути. Продължителността на процедурата се изменя според поносимостта на пациента.

С оглед включване и на известно химично въздействие се препоръчва т. нар. алгопсамотерапия, която позволява да се използва наличието във водораслите на натрий, калций, йод, бром и други ценни съставки. Събраните от предните дни водорасли, промити с морска вода и изсушени на слънце, се поставят на дъното на затопленото пясъчно ложе на пласт от 5 см и пациентът се обвива с пласт водорасли и топъл пясък.

След провеждане на пясъколечебната процедура по единия или другия начин, пациентът преминава през душовата стая, за да се очисти от пясъка, и след това, завит в чаршаф, отива в судариума за продължаване на потоотделянето. Тук пациентът остава 15-30 минути и след спиране на потоотделянето взема душ със затоплена до 38 градуса С морска вода. После той преминава в тепидариума, обвит в чаршаф или халат, където престоява легнал различно дълго време, докато се възстановят постепенно термичното и нервновегетативното равновесие, които са нарушени в различна степен вследствие на топлината и обилното потене.

Обикновено лечебният курс е 15 процедури, всекидневно или през ден - според лекарското назначение.

От голямо значение е диетичният режим, на който трябва да бъдат подложени болните по време на пясъколечението с оглед нормализиране на водно-солевата обмяна.

Назначаването на пясъколечението трябва да става след щателен медицински преглед, лабораторни и функционални изследвания, тъй като пациентите са предимно от възрастов контингент, който е с ограничени компенсаторни възможности.

Много хора сами са почувствали, че при дадени заболявания зариването в топлия пясък (на цялото тяло или на части от него) води до подобрение. Самостоятелно провежданото пясъколечение естествено не може да стане точно по правилата и да постигне максимална ефективност, но когато е показано за заболяването, от което човек страда, то води до определено облекчение на състоянието. А когато човек е запознат с правилата за оформянето на пясъчното ложе, с техниката за провеждане на лечението с пясък, той може да постигне много по-добри резултати. Задължително условие е преди това да си направи преглед и изследвания, за да е наясно със състоянието си, и да се консултира с лекаря дали пясъколечението е подходящо за него. При наличие на противопоказания в никакъв случай те не бива да се пренебрегват.

Съвременната медицина препоръчва след пясъчната баня човек да вземе душ и да продължи изпотяването в огряно от слънцето помещение (судариум), после пак да се изкъпе с топла вода и да полежи в друго помещение

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние