Недостигът на кислород причинява асфиксия на новороденото

Недостигът на кислород причинява асфиксия на новороденото

За новородено се смята бебето от момента на раждането до края на първия месец. Този период е критичен, тъй като предстоят множество процеси на адаптиране на организма към новите условия на околната среда. Настъпва промяна на някои физиологични процеси (напр. хранене), които отнемат енергия и изискват време. Появяват се и нови условия на разграждане и усвояване на кърмата от храносмилателната система. Периодът е свързан с дискомфорт и дори стрес за организма на новороденото, което отчасти обяснява плачливия характер на бебето непосредствено след раждането. В първите един-два месеца то се адаптира и към режима на бодърстване и сън, нещо, което не му се е налагало да прави в корема на мама.

Причините за заболяванията в този период водят началото от времето на бременността или раждането. Обикновено те са свързани с проблеми в обмяната на веществата, които възникват още при вътреутробното развитие и се дължат на нарушения по веригата плод-плацента-майчин организъм. Вътреутробната хипоксия (недостиг на кислород) е най-честата причина за развитие на асфиксия при новороденото - тежко нарушение на централната нервна система с дълбоко разстройство на мозъчното кръвообращение, а в някои случаи и с вътрешночерепни кръвоизливи.

Асфиксията може да бъде причинена и от родилна травма. Това състояние променя активността на ферментната система, нарушава обменните процеси, причинява ацидоза (повишава се киселинността на вътрешната среда на организма), което влияе негативно на функциите на всички органи и системи в организма. От недостига на кислород страда най-вече главният мозък.

Усложненията при асфиксия могат да се разглеждат в две групи - ранни (в първите часове и денонощия на новороденото) и късни (от началото на втората седмица).

Към ранните спадат пораженията на централната нервна система (оток на главния мозък, вътрешночерепни кръвоизливи, отмиране или некроза на мозъчни тъкани), промени в сърдечно-съдовата система (недостатъчна съкратителна дейност на сърцето, нарушено кръвоснабдяване на сърдечния мускул), нарушения в дейността на бъбреците (не се отделят вредните продукти на обмяната на веществата), нарушения в кръвообращението на белите дробове (оток, възпаление на тъканите на белите дробове), увреждания на стомашно-чревния тракт (възможно е да се развие дори чревна непроходимост) и др.

Късните усложнения са преди всичко от неврологичен характер: поражения на главния мозък с развитие на хидроцефалия, гърчове, възпаления на белите дробове, менингит и др.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Плодове

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Страх

Напрежение

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Диета

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Спорт

Грижи

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Маска

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Ангина

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Яйчници

Хемороиди

Слънце

Зачервяване

Ученик

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка