Комбинирането между билки и лекарства не е безопасно

Дата: 2015-08-24 15:54:08, от: Здравко Здравков
Комбинирането между билки и лекарства не е безопасно

Cъчетаването на медикаменти с лечебни растения или с хранителни добавки (съдържащи в преобладаваща си част билки) се утвърждава като ново направление във фармацевтичната промишленост и в медицинската практика.

Все по-масово се произвеждат и се предлагат комбинации от лечебни растения с витамини, минерали, включително и със синтетични вещества. И все повече хора прибягват сами до използването на различни хранителни добавки и природни продукти на базата на лечебни растения, едновременно с употребата на постоянно приеманите медикаменти за своите хронични заболявания. Ползата на голяма част от тях е потвърдена от клинични наблюдения.

Но има и такива, за които липсват достатъчно убедителни доказателства за лечебното им действие и преди всичко за тяхната безвредност.
Рекламите, че билките и хранителните добавки са безвредни, са неверни! Всяко вещество, което упражнява някакво действие върху организма, притежава положителни и отрицателни ефекти. Най-нови изследвания показват, че около 30% от използваните в ежедневната практика билки и билкови препарати причиняват около 5,2% от всички отравяния, някои от които протичат тежко или предизвикват смърт.

Например популярните лечебни растения, като подбел, черен оман, бял имел, спореж, блатен аир и други, са токсични, сред тях има и канцерогенни.

Сладкият корен, който притежава противоязвено и отхрачващо действие, причинява хипокалиемия и хипертонични инциденти. Жълтият кантарион, момината сълза, белият имел предизвикват нежелани странични явления дори ако се приемат краткотрайно и особено в съчетание с медикаменти от групата на сулфонамидите, с антидиабетични препарати и със статини (против високия холестерол), както и със сърдечни гликозиди (дигоксин).

Страничните негативни и токсични ефекти на лечебните растения (приети самостоятелно и заедно с лекарства) се дължат на активно действащите им химически съставки. Съдържащите се в тях алкалоиди, гликозиди, кумарини, терпени, флавоноиди, сапонини и други биологично активни вещества в съчетание с медикаменти могат да се натрупват в организма и да доведат до токсични ефекти. От друга страна, могат да възникнат и несъвместимости от типа на антагонизъм и по такъв начин действието на комбинацията да намалее.

Извънредно важен фактор при комбиниране между билки и лекарства е дозата.

Някои лечебни растения, като женшен, елеутерокок, златен корен, лавзея, китайски лимонник и други, в малки количества предизвикват ободряване, повишена двигателна и умствена активност, докато приемането им в големи дози води до негативни странични явления. Много билки, които съдържат етерична масла (например ментолът в ментата) в минимални дози ободряват, докато в по-високи количества причиняват сърдечно-съдови разстройства. Момината сълза в минимални дози действа с невероятен антиаритмичен ефект, но ако се предозира, може да причини тежка аритмия, дори колапс!

Най-актуален е въпросът със сърдечно-съдовите заболявания, поради високата заболеваемост и смъртност. Лечебните растения и екстрактите от тях, които могат да взаимодействат със сърдечно-съдовите медикаменти и да променят тяхното действие са: дигиталисът, момината сълза, горицветът, глогът, женшен-ът, белият имел, здравецът, полският хвощ, чесънът, дяволската уста, хмелът, лавандулата, ментата и т.н. Едновременната употреба на някои антиаритмични средства с ехинацея, както и на самата ехинацея при болни с автоимунни заболявания също трябва да бъде контролирана. При едновременното приемане на сок от грейпфрут и статини се появява мускулна слабост, а при продължителната им употреба заедно - до атрофия на мускулите. Сокът от грейпфрут може да причини рязко засилване на действието на антикоагулантите и калциевите антагонисти.

В последните години широко популярни станаха препаратите от листата на гинко билоба. Те подобряват храненето на мозъчните клетки и паметта, забавят процеса на стареене, намаляват световъртежа и шума в ушите, предотвратяват старческата деменция. Препаратите от гинко билоба възпрепятстват агрегацията (слепването) на тромбоцитите и по такъв начин удължават времето на кръвотечение. Тези препарати не трябва да се комбинират с антиагрегатни лекарства (пречещи на кръвосъсирването) и антикоагуланти (аспирин, дипиримадол, варфарин, синтром и др.), както и с препарати, получени от женшен.

Изводът е, че преди употребата на билки и билкови препарати заедно с лекарства (особено при хора с хронични заболявания, при които лечението е продължително) винаги трябва да се консултирате с лекар!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана