Гневът - как да се справим с него

Гневът  - как да се справим с него

Тази естествена човешка емоция може да ни разтовари от напрежението, но може и да ни разболее. Усложненията настъпват, когато не я изразяваме адекватно.

Гневът е нормална човешка емоция, която може да варира от слабо раздразнение до силна ярост. Той е резултат от усещане за неудовлетвореност, неразбиране, отхвърляне, безсилие, дискомфорт или разочарование.

Тази естествена реакция може да ни бъде полезна, но може и да ни вреди. Всичко зависи от начина, по който гневът бива изразяван. Знанието как да го разпознаваме и как да го изразяваме, може само да ни помогне да постигаме желаното и да се справяме с някои извънредни ситуации. Усложненията настъпват, когато ние - хората, не разпознаваме добре, а и не изразяваме адекватно своя гняв.

Често потиснатият гняв е един от отключващите моменти за състояния на тревожност или депресия. А неадекватно отреагираният гняв обикновено стои в основата на нарушените човешки взаимоотношения. И в двата случая гневът започва да влияе негативно на поведението и мислите ни, като създава редица предпоставки за най-различни здравословни проблеми. Дълго въздържаният гняв може да се хронифицира и да провокира физиологични проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни нарушения, главоболие, кожни заболявания, храносмилателни разстройства. Неадекватно изразяваният гняв може да създаде криминогенно поведение, изразено с емоционален и физически тормоз и насилие над околните, като доста често това са най-близките хора.

Ето няколко стъпки, които бихме могли да предприемем, за да се научим да управляваме своя гняв:

Когато усетим настъпването на гнева си, е желателно да дишаме дълбоко и да се опитаме да насочим мисълта си към нещо позитивно, себеутвърждаващо, което би могло да намали нашия яд в конкретната ситуация.

Желателно е да не потискаме гнева си, но да сме в състояние да го покажем по един социоприемлив вариант. Силните изблици на гняв често пъти правят отношенията ни с другите изключително трудни. Опитайте се да замените крясъците и острите реакции с умерена доза самоувереност и категоричност при отстояване на потребности, чувства или предпочитания.

Споделянето с близък на онова, което ни вълнува, и търсенето на алтернативен начин за реагиране може да промени чувството ни на крайна неудовлетвореност.

Откажете се от предприемане на важни, съдбовни стъпки в състояние на гняв.

Чувството за хумор е един от най-добрите ни помощници в умението ни да се справяме с гнева си.

Ако не успеете да приложите тези съвети и усещате, че гневът ви често е извън контрол, потърсете компетентна помощ от психотерапевт, който има умения именно в областта, засягаща управлението на гнева. Подходящата психотерапевтична намеса може да се окаже много добър вариант за справяне с гнева.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана