Отравянето с храна зачестява през лятото

Отравянето с храна зачестява през лятото

Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Aртериалната хипертония се среща най-често сред сърдечно-съдовите заболявания. У нас от тази болест страдат над 1 600 000 души. ...

Проблеми с гъбичкити и борбата с тях

Проблеми с гъбичкити и борбата с тях

Лятото е благоприятен сезон за дерматомикозите - инфекции по кожата, причинени от гъбички. В горещините човек се поти повече, а гъбичките обичат влагата и топлината, затова зачестяват през този сезон. ...

Oтравянията с храна стават чрез консумацията на продукти, които сами по себе си може да не са отровни, но съдържат голямо количество микроорганизми, отделящи токсини. През летния сезон това се случва много по-често.

Обикновено бактериалното заразяване на храните става при тяхното нехигиенично приготовление, транспортиране или съхранение на топло.
Най-разпространените видове отравяния са:
Салмонелоза

Причинява се от бактерии, чиито преносители са птиците, свинете, овцете и други животни. Месото, млякото и яйцата могат да станат токсични, ако не са подложени на термична обработка при 100 градуса С или престояват на температура, по-висока от 7 градуса С.

Стофилококовото отравяне става чрез консумация на мляко, млечни продукти, колбаси, шунка, салати и ястия с картофи или с яйца.

Ботулизмът е по-рядка, но най-опасна токсиинфекция. Възбудителят Продуктите, към които трябва да сме особено внимателни, са:

Мляко

Симптомите на отравяне са болки в корема, повръщане, диария. Те се появяват 6 до 36 часа след консумирането на недоброкачествен или неправилно съхраняван млечен продукт. За да се предпазите от заразяване, непастьоризираното мляко трябва да ври още поне 15 минути, след като кипне.

Гответе млечните ястия непосредствено преди употребата им, особено за деца. Съхранявайте млечните продукти винаги в хладилника.

Месо и месни продукти

Симптомите на отравяне с тях са болка "под лъжичката", световъртеж, затруднено дишане, разширени зеници, които не реагират на светлина.

Консерви. Симптомите на ботулизма са повдигане, повръщане, виждане на двойни образи (много характерен симптом), парализа на небцето, езика, глътката, лицето, дишането.

Риба и морски дарове

Отравянето с тях има две форми. Холерободобната се характеризира с гадене, болки в корема, повръщане, диария, сухота в устата, жажда, задържане на урина. Паралитичната форма се проявява с почти същите симптоми, но при нея са налице сухота и на кожата, понижение на температурата, гърчове, конвулсии.

Гъби

Възможни са отравяния и с ядливи гъби, които са поели отровни вещества - например соли на тежки метали. Симптомите на отравянето с гъби са болки в корема, гадене, повръщане, световъртеж, главоболие, слаб пулс, конвулсии.

Костилки

Ядките от костилките на прасковите, кайсиите и бадемите съдържат вещества, които при разпадането им в стомаха образуват силна отровна киселина. Особено опасни са горчивите бадеми. За възрастен човек токсичен ефект имат 40-45 ядки, а за децата - 10-15.

Правила за първа помощ
При най-малко съмнение за отравяне с храна незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

До идването лекаря при отравяне с неустановени продукти не бързайте да давате на пострадалия мляко. То не само не неутрализира отровата, а се свързва с мастноразторими вещества в организма и по този начин може да засили усвояването на отровата.

Антбиотиците не помагат, а само отслабват съпротивителните сили на пострадалите.

При хранителните отравяния общото правило за първа помощ е да се направи промивка на стомаха и да се поемат много течности, а след това да се предизвика повръщане и да се вземе активен въглен.

Ако отравянето е слабо, добро средство за изхвърляне на токсините е изпотяването с топла баня или в сауна.

Срокове за съхранение на основни продукти

Тези срокове са валидни за съхраняване на продуктите в хладилник при температура от -4 до -8 градуса С.

Разфасовано месо - 36 часа; кайма - 6 часа; месни полуфабрикати - 36 часа; варени колбаси - 48 часа; кремвирши 48 часа; сварено мляко (непастьоризирано) - 20 часа; кисело мляко (отворена кофичка) - 24 часа; извара - 36 часа; сметана - 72 часа; торта със сметанов крем - 6 часа; торта с варен яйчен крем - 6 часа.

Развитие на водолечението и действието на минералната вода

Развитие на водолечението и действието на минералната вода

Hашата страна се нарежда на едно от първите места в Европа по воден минерален ресурс на глава от населението. ...

Лечение на цистит - не допускайте да стане хроничен цистит

Лечение на цистит - не допускайте да стане хроничен цистит

Най-често острият цистит представлява бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Фактори за развитие на инфекцията са камъни в мехура, захарен диабет, носенето на уретрален катетър, оперативни манипулации в тази област ...

Ментата успокоява и премахва болката

Ментата успокоява и премахва болката

Активната съставка на билката е ментолът. Той пъди стреса, притежава газогонно, антисептично и обезболяващо действие. Прилага се при много заболявания, включително херпес симплекс и дразнимо дебело черво, топи камъни в жлъчката ...

Причини за стомашно-чревните разстройства

Причини за стомашно-чревните разстройства

Летният сезон е период на слънчеви изгаряния, летни алергии, топлинни и слънчеви удари, ухапвания от насекоми, храносмилателни разстройства. ...

Лечение на ендометриозата с медикаменти

Лечение на ендометриозата с медикаменти

Eндометриозата е заболяване, при което тъкани от матката се разрастват извън нея или в други органи. Това причинява болки и може да доведе до стерилитет. ...

Намаляване на кърмата при кърмене

Намаляване на кърмата при кърмене

За бебето кърменето е най-добрият и естествен начин на хранене. Чрез майчиното мляко, което е перфектна комбинация от протеини, мазнини, витамини, антитела срещу инфекции, калций ,желязо и др. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести