Да си изберем подходяща и удобна четка за зъби

Да си изберем подходяща и удобна четка за зъби

Четката за зъби е важен елемент за поддържане на добра устна хигиена. На пазара се предлагат ръчни и електрически. Първоначално електрическите показват по-висок плакоочистващ ефект, тъй като представляват новост за пациента и той ги използва по-усърдно, респ. по-продължително. Главичката на четката за зъби по размери трябва да подхожда на полетата за четкане (да е съобразена с възрастта) и да е със заоблени ръбове, за да не се травматизират меките тъкани в устата.

Общоприето е, че най-подходящи са четките с изкуствени влакна. Изкуственото влакно може да бъде с различна степен на твърдост и еластичност. То може да се заобля при изрязването му, поради което се ограничава възможността за травматизиране на меките и твърди тъкани. Освен това изкуствените косъмчета променят по-слабо физическите си качества под въздействие на влагата и температурата, поради което имат по-висок очистващ ефект.

Естественият косъм (най-често четина от китайско прасе) има цев, в която се задържат течности - "хранителен бульон" за микроорганизмите. Това може да обуслови допълнително инфектиране на пародонта, особено когато е налице възпалителен процес. Освен това при износването си върховете на естествените косми се нацепват и се формират многократно по-голям брой дразнещи гингивата връхчета.

Четката за зъби изпълнява своето предназначение, когато не е износена. Необходимо е периодично снабдяване с нова четка - на всеки 2 до 3 месеца. На захабената четка горните краища на влакната са раздалечени едни от други, наклонени и деформирани. Желателно е да се разполага поне с 2 четки за зъби (една за сутрин и една за вечер), тъй като само предварително сухото, еластично влакно има изчеткващ ефект. Сега се предлагат и четки с маркирана в друг цвят ивица от снопчета, която с износването на влакната се обезцветява. А това е точен индикатор за смяна на четката.

Времетраенето на измиването е индивидуално, но то не бива да бъде по-кратко от 3 минути, респ. броене до 180-200. Точното определяне на времетраенето се извършва под контрола на средствата за визуализиране на зъбната плака. Обикновено зъбите се мият сутрин и вечер. Особено щателно трябва да бъде вечерното четкане, за да не остават хранителни остатъци и зъбна плака, които заедно с нощния покой на слюнката ще осигурят размножаването на микроорганизмите и формирането на обилна зъбна плака с последващо минерализиране и превръщане в зъбен камък. Ето че народното схващане, че "зъбите се мият сутрин за хубост, вечер - за здраве", намери своето научно обяснение.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние