Витамин D пази от захарен диабет

Витамин D пази от захарен диабет

Последни данни от проведени изследвания на над 130 000 души, показват че мултивитамините и антиоксидантите не само не подобряват здравословното състояние, а в някои случаи (вит. A и вит. E) дори повишават рисковите фактори. Това обаче не се отнася за витамин D, чието значение като превенция срещу захарен диабет и метаболитен синдром е доказано.

Само около 30% от нужния витамин D може да се достави с приетата храна (мляко и млечни продукти, яйца, риба). Останалата част се набавя чрез поредица от превръщания на холестерола, включително и фотохимични. Витамин D се синтезира в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи при излагане на слънце. Какъвто и да е неговият източник, необходимо е витаминът да премине през биологични процеси, които се осъществяват първо в черния дроб, а след това в бъбреците. Той повишава способността на червата да усвояват погълнатия калций и фосфор и намалява загубата им през бъбреците. В резултат на това двата елемента повишават нивото си в кръвта.

Недостигът на витамин D може да доведе до поява на рахит при децата, а при възрастните до остеомалация (размекване на костите). Тези състояния се свързват с намаляване на костната плътност, повишен риск от деформации и фрактури, намаляване на мусксулната сила, дължащи се на нарушен калциев баланс. Ролята на витамин D далеч не се изчерпва само с регулирането на костната минерализация. Връзката между захарния диабет тип 1 и дефицита на витамин D е широко обсъждана. Установено е, че допълнителното включване на витамин D може да предпази от появата на болестта или да подобри протичането й. Този ефект се дължи основно на имуномодулиращото въздействие на витамина, а както е известно, захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Значително по-малко се знае за връзката между витамин D и захарен диабет тип 2, който се характеризира с инсулинова резистентност и променена инсулинова секреция. От особено значение са факторите на външната среда, които освен роля на причинител могат да ускорят или забавят процеса. Все повече проучвания показват, че дефицитът на витамин D предразполага към намален глюкозен толеранс и понижава инсулиновата секреция. Попълването на запасите на витамина при приемането му като добавка нормализира неговото ниво в кръвта, което подобрява гликемията и инсулиновата секреция при пациенти с наличен захарен диабет тип 2.

Данните от няколко проучвания показват, че недостигът на витамин D играе важна роля не само за развитието на захарен диабет тип 2, но и на метаболитния синдром. Съществува обратнопропорционална зависимост между концентрацията на витамин D и натрупването на мастна тъкан, хипертриглицеридемията и хипергликемията. Инсулиновата резистентност се свързва с дефект и в липидния метаболизъм, кръвосъсирването, хипертонията, затлъстяването и съдовото възпаление, които се обединяват в метаболитния синдром. Той ускорява развитието на атеросклеротичните процеси и последващите сърдечно-съдови усложнения. Недостигът на витамин D при здрави хора повишава риска от развитие на метаболитен синдром и на хипертония.

Последните данни за ценния витамин доказват, че той въздейства върху имунната система, потиска растежа на туморните клетки, регулира кръвното налягане и подобрява инсулиновата резистентност. Те дават основание за още по-задълбоченото проучване на връзката между необходимия прием на витамин D и предпазването от хронични заболявания.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние