Неволното изпускане на урина при жените

Неволното изпускане на урина при жените

Лечение с билки на острия бронхит

Лечение с билки на острия бронхит

Добавени към основната терапия на заболяването, те спомагат за облекчаване на кашлицата и на възпалението ...

Помага ли солената вода при синузит

Помага ли солената вода при синузит

Специалистите не препоръчват самолечение на синузита, а посещение при лекар ...

Mного хора по света страдат от инцидентно или постоянно неволево изпускане на урина. Медицинският термин за това заболяване, което засяга предимно жените, е инконтиненция. Най-често то се проявява при кашляне, кихане, смях или физическо натоварване, на път към тоалетната, след ставане от стола. Проблемът с незадържането на урина е не само медицински, а и социален. Той значително влошава качеството на живот на страдащия, а нерядко води до пълната му самоизолация и до развитие на неврози. Повечето пациенти възприемат нарушението като нещо нормално, свързано с напредването на възрастта. Това ги кара да използват дамски превръзки или памперси, които освен че са загуба на време и пари, изискват постоянна подмяна и са неудобни за всекидневна употреба. По този начин проблемът се решава частично, тъй като страданието продължава да изтощава организма, а може да доведе и до нарушения на съня.

Статистиката сочи, че неволното изпускане на урина се среща при около 40% от жените над 40-годишна възраст. От тях едва 4% търсят помощта на специалист. Докато симптоматиката не стане категорично изразена, повечето дами са склонни да неглижират състоянието си. Другата причина, поради която те не се обръщат своевременно към лекар, е липсата на информация за профилактични прегледи на това заболяване.

Причините за изпускане на урина могат да бъдат следните:

Хормонален дисбаланс след настъпване на менопауза. В този период отслабват мускулите на тялото, намалява количество на женските полови хормони (естрогени), лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват, отслабва кръвоснабдяването на мускулите на долната част на таза - всички тези фактори оказват влияние за незадържането на урина.

Отслабване на мускулите или повишено вътрешнокоремно налягане.

Пролапс - смъкване на влагалището и матката.

За да се диагностицира инконтиненцията, се провеждат преглед и няколко изследвания. Най-напред лекарят трябва да изясни историята на заболяването - брой раждания, честота на освобождаване на пикочния мехур, съпътстващи заболявания. С общо изследване се установява дали при пациентката има смъкване на пикочния мехур или матката, като се проверява и нивото на естроген във влагалището.

Лабораторният анализ на урината има за цел да изключи евентуални уринарни инфекции, а ехографско изследване на пикочния мехур "проследява" дали има изменения на структурата на стените на пикочния мехур. В рамките на 24 часа пациентката трябва да си води дневник за поетото количество течности, количеството на освободената урина, както и да регистрира момента на неконтролируемото изпускане. Лекар специалист преценява дали е наложително да се проведе специално уродинамично изследване, с което се установява каква е чувствителността на пикочния мехур при напълване и освобождаване.

Съвременната медицина разполага с терапевтични методи, които успешно се справят с инконтиненцията. За отрицателно време пациентът се връща към всекидневния си комфорт. Когато е налице хормонален дисбаланс (и в зависимост от тежестта на заболяването), се прилага медикаментозно или оперативно лечение.

Най-висока ефективност има методът на поставяне на слинг в случаите на изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, физическо натоварване.

Интервенцията се смята за "златен стандарт" сред съществуващите терапевтични практики заради своята безопасност, нетравматичност и кратък възстановителен период. Слингът представлява специална свръзка, която поддържа пикочния мехур и уретрата в правилното им анатомично положение. Той е изработен от висококачествени съвременни полимерни материали, които се отличават със здравина и биосъвместимост. Самата интервенция трае не повече от 30 минути, а усещането за сухота се връща моментално.

При пролапс се препоръчва поставяне на меш. Високотехнологичното синтетично приспособление възстановява позицията на органите в малкия таз и по този начин напълно се коригират нарушенията в уринирането. След проведеното лечение жената вече може да контролира пикочния си мехур.

При стресовата инконтиненция, която се дължи не на стрес, а на повишено налягане в коремната област в комбинация със слабост в задържащия апарат на пикочния мехур и уретрата, най-предпочитани са минимално инвазивните хирургически операции. Чрез тях се възстановяват функциите на задържащия апарат в малкия таз, а успеваемостта е над 90%.

Афтите се лекуват успешно с правилно подбрани препарати

Афтите се лекуват успешно  с правилно подбрани препарати

Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина с овална или кръгла форма. Дъното им има жълтеникав цвят и обикновено са обградени от яркочервена възпалена тъкан. ...

Чистият въздух помага за лечението на коклюш

Чистият въздух помага за лечението на коклюш

Kоклюшът е инфекциозно и заразно заболяване на дихателните пътища, което засяга предимно малки деца (2-5-годишна възраст). ...

Хемороидите се лекуват преди всичко с билки

Хемороидите се лекуват преди всичко с билки

За да се постигне добър ефект обаче, най-напред трябва да се променят начинът на живот и храненето. Оперативно лечение се предприема само когато са изчерпани всички консервативни средства. ...

Лечението на псориазиса зависи от неговата форма

Лечението на псориазиса зависи от неговата форма

Псориазисът е хронично заболяване с периоди на затихване и периоди на изостряне. Възможно е преминаване от една форма на псориазис в друга. Лечението се провежда много внимателно и се съобразява с формата и стадия на заболяването ...

Как се мият зъби на дете

Как се мият зъби на дете

Денталните лекари препоръчват на децата да поставят върху четката топче паста с големината на грахово зърно. Те трябва да я движат хоризонтално, вертикално и най-вече кръгообразно - сякаш пушек се вие от коминче. ...

Мед срещу хипертония - високо кръвно

Мед срещу хипертония - високо кръвно

100г смлени бадеми се смесват с 60г мед от детелина. Прилага се на 3-4 приема на ден в течение на 45 дни. Същата рецепта е полезна и при желязодефицитна анемия. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести