Неволното изпускане на урина при жените

Неволното изпускане на урина при жените

Mного хора по света страдат от инцидентно или постоянно неволево изпускане на урина. Медицинският термин за това заболяване, което засяга предимно жените, е инконтиненция. Най-често то се проявява при кашляне, кихане, смях или физическо натоварване, на път към тоалетната, след ставане от стола. Проблемът с незадържането на урина е не само медицински, а и социален. Той значително влошава качеството на живот на страдащия, а нерядко води до пълната му самоизолация и до развитие на неврози. Повечето пациенти възприемат нарушението като нещо нормално, свързано с напредването на възрастта. Това ги кара да използват дамски превръзки или памперси, които освен че са загуба на време и пари, изискват постоянна подмяна и са неудобни за всекидневна употреба. По този начин проблемът се решава частично, тъй като страданието продължава да изтощава организма, а може да доведе и до нарушения на съня.

Статистиката сочи, че неволното изпускане на урина се среща при около 40% от жените над 40-годишна възраст. От тях едва 4% търсят помощта на специалист. Докато симптоматиката не стане категорично изразена, повечето дами са склонни да неглижират състоянието си. Другата причина, поради която те не се обръщат своевременно към лекар, е липсата на информация за профилактични прегледи на това заболяване.

Причините за изпускане на урина могат да бъдат следните:

Хормонален дисбаланс след настъпване на менопауза. В този период отслабват мускулите на тялото, намалява количество на женските полови хормони (естрогени), лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват, отслабва кръвоснабдяването на мускулите на долната част на таза - всички тези фактори оказват влияние за незадържането на урина.

Отслабване на мускулите или повишено вътрешнокоремно налягане.

Пролапс - смъкване на влагалището и матката.

За да се диагностицира инконтиненцията, се провеждат преглед и няколко изследвания. Най-напред лекарят трябва да изясни историята на заболяването - брой раждания, честота на освобождаване на пикочния мехур, съпътстващи заболявания. С общо изследване се установява дали при пациентката има смъкване на пикочния мехур или матката, като се проверява и нивото на естроген във влагалището.

Лабораторният анализ на урината има за цел да изключи евентуални уринарни инфекции, а ехографско изследване на пикочния мехур "проследява" дали има изменения на структурата на стените на пикочния мехур. В рамките на 24 часа пациентката трябва да си води дневник за поетото количество течности, количеството на освободената урина, както и да регистрира момента на неконтролируемото изпускане. Лекар специалист преценява дали е наложително да се проведе специално уродинамично изследване, с което се установява каква е чувствителността на пикочния мехур при напълване и освобождаване.

Съвременната медицина разполага с терапевтични методи, които успешно се справят с инконтиненцията. За отрицателно време пациентът се връща към всекидневния си комфорт. Когато е налице хормонален дисбаланс (и в зависимост от тежестта на заболяването), се прилага медикаментозно или оперативно лечение.

Най-висока ефективност има методът на поставяне на слинг в случаите на изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, физическо натоварване.

Интервенцията се смята за "златен стандарт" сред съществуващите терапевтични практики заради своята безопасност, нетравматичност и кратък възстановителен период. Слингът представлява специална свръзка, която поддържа пикочния мехур и уретрата в правилното им анатомично положение. Той е изработен от висококачествени съвременни полимерни материали, които се отличават със здравина и биосъвместимост. Самата интервенция трае не повече от 30 минути, а усещането за сухота се връща моментално.

При пролапс се препоръчва поставяне на меш. Високотехнологичното синтетично приспособление възстановява позицията на органите в малкия таз и по този начин напълно се коригират нарушенията в уринирането. След проведеното лечение жената вече може да контролира пикочния си мехур.

При стресовата инконтиненция, която се дължи не на стрес, а на повишено налягане в коремната област в комбинация със слабост в задържащия апарат на пикочния мехур и уретрата, най-предпочитани са минимално инвазивните хирургически операции. Чрез тях се възстановяват функциите на задържащия апарат в малкия таз, а успеваемостта е над 90%.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние