Pазширени вени рисковите фактори, лечението и профилактиката

Pазширени вени рисковите фактори, лечението и профилактиката

"Pазширени вени" е популярното название на хроничната венозна недостатъчност. Тя е прогресиращо заболяване, което преминава през 7 стадия - от 0 до 6. Сърбеж, изтръпване и мравучкане, болки, парене, подуване и тежест в краката, както и схващането им нощем са началните симптоми. Именно тогава трябва да се потърси помощ от специалист, за да се спре прогресията на болестта.

През първия стадий по кожата вече се виждат малки разширени капилярчета и вени (до 1-2 мм). Истинските разширени вени се изявяват през втория стадий. В третия на фона им се получават постоянни отоци. За четвъртия стадий е характерна промяна в цвета на кожата, която придобива кафеникав оттенък. През петия започват да се отварят т. нар. атонични рани (или венозни язви), от които след заздравяването им остават белези. Шестият стадий е на незаздравяващите с години рани.

Рисковите фактори за хроничната венозна недостатъчност са различни. При немалък процент от болните съществува наследствена предразположеност; има цели родове, които страдат от разширени вени. Дефект в клапния апарат на вените, при който венозната кръв не минава през клапите и тя се връща обратно, води до повишаване на налягането в долните крайници и до разширени вени. Но от значение е и начинът на живот, подчертава специалистът. Хроничната венозна недостатъчност е сред болестите на цивилизацията, защото за появата Лечението на разширените вени зависи от стадия на заболяването.

От началния до последния са наложителни промени в начина на живот, като се отстранят рисковите фактори, които подлежат на повлияване - излишното тегло, продължителното обездвижване и др. Предписват се подходящи медикаменти за вътрешна употреба. През първия и втория стадий може да се приложи склерозираща терапия на малките разширени венички, която веднага ги свива. От втория стадий нататък се препоръчва носенето на ластично-компресивни превръзки и чорапи през есента и зимата. До настъпването на третия стадий се провежда и локално лечение.

Само специалистът може най-точно да определи каква съставка трябва да съдържа мазилото в конкретния случай. Оперативно лечение се прилага от втория стадий нататък. Съвременните методи са радиофреквентната и лазерната венозна аблация. Чрез тях се изгаря вътрешният слой на разширената вена и тя остава в тялото като въже. При класическата операция вената се изважда. Съдовият хирург преценява кой от тези методи е подходящ при дадения пациент. Понякога се комбинират 2-3 терапевтични подхода. Тактиката е тази, която гарантира успеха на лечението, казва авторитетният специалист по съдова хирургия и ангиология.

Специални упражнения за "Pазширени вени"

От легнало положение

1. Правете енергични движения с долните крайници като при каране на колело (15-20 пъти).
2. Извършвайте кръстосване и разкръстосване на изпънатите долни крайници, подобно на ножица (10-15 пъти).
3. Описвайте малки кръгове с изпънати долни крайници (до 10 пъти)
4. Сгъвайте и разгъвайте пръстите на ходилата при леко повдигнати и изпънати долни крайници (до 20 пъти).

В изправено положение

5. Ходете на пети 30 секунди.
6. Повдигайте се на палци (10-15 пъти).
7. Пристъпвайте от палци на пети и обратно (10-15 пъти)
8. При събрани пети разтваряйте встрани и прибирайте ходилата (10-15 пъти).

Профилактика за "Pазширени вени"

Движете краката си при всеки удобен момент. Когато работата ви изисква продължително седене или стоене в изправено положение, правете кратки почивки, като се разхож- дате или извършвате кръгообразни движения с краката. Раздвижването на краката и късите разходки на равномерни интервали от време са наложителни и при продължителни пътувания с кола, влак или самолет.

Изберете подходящ спорт. Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-доброто упражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените. Спортувайте плуване, бягане, каране на колело, танци. Спортове като тенис, хандбал, баскетбол не се препоръчват, тъй като водят до разширяване на вените.

Избягвайте продължителното излагане на топлина, защото тя предизвиква разширение на вените. Поради това продължителното излагане на слънце, използването на топла коло-маска, горещите вани и сауни трябва да се избягват.

Завършвайте вечерния си тоалет със студен душ на краката в посока отдолу нагоре. Той подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.

Преодолейте запека и намалете излишните килограми. Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1,5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе, алкохол.

Носете свободни дрехи. Твърде тесните панталони, корсети, колани и пр. притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане.

Избирайте обувки с подходяща височина. Избягвайте равните подметки, както и токчета, по-високи от 5 см. Стремете се да носите обувки с ток между 3 и 5 см.

Спете с поставени на високо крака. Повдигането им на височина 10-15 см пo време на сън намалява венозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

Масажирайте краката си възможно по-често. Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.

Ако почувствате болка и тежест в краката, подуване на глезените или вените на краката станат видими, посетете вашия личен лекар, за да може хроничната венозна болест да се диагностицира рано и своевременно да ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение. Кажете на вашия лекар, ако сте бременна или използвате хормонална терапия, тъй като и в двата случая венозните симптоми могат да се влошат.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние