Неврологичните заболявания и тяхната компютърна диагностика

Неврологичните заболявания и тяхната компютърна диагностика

Ранната и модерна компютърна диагностика помага навреме да се открие причината.Чак тогава лекарят може да предпише най-подходящия медикамент и да се започне ефикасно лечение.

Основните и най-често срещани заболявания като главоболие, безсъние, световъртеж, депресия, дископатия и др. се откриват с модерна съвременна апаратура за компютърна диагностика на централната и периферната нервна система. Функционалните нарушения в нервната система причиняват различни състояния на дискомфорт или усещания за болка, които понякога са едни и същи за различни органични заболявания. Дори опитният специалист би могъл да се затрудни в определяне на правилната диагноза, затова съвременната неврология е немислима без прецизните компютърни изследвания.

Цветна мозъчна картография

Тя се използва за диагностика на главоболие, мигрена, епилепсия, неврози, депресия, мозъчни тумори, травми, инсулти и др. Това е изследване на биоелектричната активност на мозъка, което много точно открива проблемните зони на централната нервна система, като показва как работят отделните мозъчни центрове. За разлика от скенера тук няма вредни облъчвания и не се използва контрастно вещество. По никакъв начин не се нарушава комфортът на пациента.

Електромиография и електроневрография

Те се прилагат при дископатии, радикулит, ишиас, слабост и болки в крайниците, тремор, болест на Паркинсон и др. Тези изследвания също са безвредни и безболезнени и показват проводимостта на мускулите и нервите на периферната нервна система.

Доплерова сонография

Тя се прави при световъртеж, главозамайване, нарушаване на равновесието, спазми на кръвоносните съдове, изтръпване и лошо оросяване на крайниците, мозъчно-съдова болест и др. Изследва се оросяването на мозъка, мозъчното кръвообращение и състоянието на кръвоносните съдове на крайниците.

Доплеровата сонография е на принципа на ултразвука, който е абсолютно безвреден и безболезнен за пациентите. Работи се с различни по размер сонди. Използва се контактен гел, който улеснява проникването в дълбочина на ултразвуковите вълни. Методът позволява да се проследят кръвоносните съдове по цялата им дължина, като се изследва тяхната вътрешна структура - натрупани плаки, разширения, стеснения и др. аномалии, които определят правилното кръвоснабдяване и оросяване.

Трябва да се знае, че общото състояние на пациента може да повлияе на стойността и на параметрите на получените резултати. Поради това преди самото изследване задължително се осигуряват следните условия на пациента: предварителна релаксация и нормализиране на кръвното налягане, пулсовата честота и дишането; нормализиране на белодробната вентилация до получаване на нормални стойности на кръвния ток; успокояване на дихателните движения, които водят до промяна в концентрацията на въглеродния двуокис в кръвта и тонуса на артериите.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние