Стафилококови инфекции често мъчат децата

Стафилококови инфекции често мъчат децата

Cъс създаване на резистентни стафилококови щамове и настъпилото значително разпространение на този тип инфекции въпросът за стафилококовите ентерити и ентероколити в детската възраст възниква в нова светлина.

Стафилококовите заболявания на храносмилателната система са:

Хранителни токсиинфекции, причинени от стафилококи;

Стафилококови ентероколити - първичните се развиват вследствие на проникване на патогенни стафилококи по храносмилателния път направо в червата, а вторичните са причинени от друго стафилококово огнище в същия организъм;

Стафилококови заболявания, свързани с приложението на антибиотици.

Хранителните стафилококови токсиинфекции се дължат на замърсяване на различни храни с патогенни стафилококови щамове, които отделят значителни количества ентеротоксин. Продуктите се замърсяват по време на тяхното обработване или пък храните се приготвят от носители на патогенните стафилококи. Замърсяването става чрез лица, които боледуват или са носители на патогенни стафилококи. Добра среда за развитие представляват млякото, изварата, обезсоленото сирене, както и кълцаното месо, престояли ястия с месо, месни и рибни консерви, пържени картофи, сладолед и др. Използването на такива храни предизвиква остро стомашно-чревно отравяне с явления на гастрит или гастроентерит още в първите часове след приемане на храната. Децата пребледняват, започват да повръщат обилно и се оплакват от болки в корема. Температурата се покачва, като малките пациенти може да изпаднат в хипотермия, облени в студена пот. Често се появява и колапс, който се дължи на въздействието на ентеротоксина върху централната и вегетативна нервна система.

Първичните стафилококови ентероколити се предизвикват обикновено чрез замърсяване на храната. Често това може да бъде замърсена майчина кърма от инфектирани гърди (рагади, мастит и др.) Източници на заразата са и заболелите деца, които чрез изпражненията си отделят почти чиста култура от силно патогенни стафилококи и могат да предизвикат малки вътреболнични епидемии.

Вторичните стафилококови ентероколити се срещат по-често. Те се развиват едновременно с основното сафилококово заболяване - стафилококов ринит, пневмония, стоматит и дори при кожни заболявания. Обикновено с най-бурна картина протичат стафилококовите ентероколити след продължително лечение с широкоспектърни антибиотици. Унищожава се нормалната чревна флора и настъпва растеж на резистентни щамове - клиничната картина е тежка и често с неблагоприятен изход.

Проявите на различните стафилококови ентероколити са сходни, независимо от причината и пътя на заразяване. След началото на интензивно антибиотично лечение или 2-3 дни след оперативна намеса заболяването може да започне седмица по-късно. То е внезапно с бурни прояви - повишаване на температурата, гадене, повръщане и отпадналост. Изпражненията стават обилни и воднисти, а цветът им е сивкав или сиво-зеленикав. При по-големите деца се появяват коликообразни болки и метеоризъм. Настъпва дехидратация, намаляване на урината и симптоми на тежка интоксикация. Необходими са спешни мерки и адекватна терапия в болнично заведение, а също и провеждане на епидемиологично разследване за откриване източника на заразата. При всички форми на заболяването се извършват копрологичи изследвания, които подкрепят диагнозата.

Лечението на ентероколитите в детската възраст е комплексно - диетично, медикаментозно и съобразено с вида на причинителя и с неговата патогенност. То се провежда в болнично заведение под ръководството на лекар-специалист. Самолечението е нежелателно и рисковано за здравето на децата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние