При фибромиалгията се засилва чувствителността за болка

При фибромиалгията се засилва чувствителността за болка

Фибромиалгията е заболяване, което се характеризира с изключително силна чувствителност на централната нервна система (мозък и гръбначен мозък), предаваща болковите сигнали към различни телесни зони. Терминът "централна чувствителност" означава, че в цялата централна нервна система настъпва хиперсензитивност. Болният може да изпита неприятни усещания от ярката светлина, силните звуци и шумове, храната с пикантни подправки, тежкият парфюм и др. Понякога и най-нежното докосване на кожата умножава една незначителна болка.

Фибромиалгията засяга цялото тяло, като усещането за болка е същото, както при грип. Заболяването увеличава болката и чувствителността към нея. Тази хиперсензитивност може да се дължи на дисбаланс на определени неврохимични вещества. В организма на страдащите от фибромиалгия има високи нива на веществото "Р", което предава болковите сигнали по цялото тяло. При нараняване то започва да се излъчва в гръбначния стълб. Ако "Р" се произведе в огромно количество, мозъкът "смята", че тялото изпитва по-силна болка, отколкото тя е в действителност.

Много лекари, както и техните пациенти, са установили, че съществува генетично предразположение към фибромиалгията. Първичната форма се развива с течение на времето под въздействието на стрес, заболяване или психична травма. Вторичната фибромиалгия е известна като "посттравматична", т.е. настъпва вследствие на психична травма след катастрофа, нараняване и пр.

Най-често наблюдаваните симптоми при фибромиалгия са: умора, световъртеж, прескачане на сърцето, шум в ушите, смущения в съня, главоболие, чувствителност към лекарства, болки в мускулите и ставите, загуба на либидото, тревожност и пристъпи на страх, различни форми на променливо настроение и др. Паническите атаки, които често се определят като появили се без причина, също може да са в резултат на фибромиалгията. Нерядко обаче заболяването не присъства самостоятелно, а "върви" с други болкови състояния, като остео-артрит, ревматоиден артрит, лупус, и др. Понякога се съчетава и с ендокринни смущения - хипотиреоидизъм или инфекциозни заболявания, като например лаймската болест. Известна е връзката между смущенията в съня и промяната в дейността на нервната система. Така че, ако лекарят се стреми да пребори тези смущения, може да постигне успех, като излекува нивата на болкоусещането на своя пациент.

Важното е, след като се постави диагнозата "фибромиалгия", да се започне лечение за прекъсване цикъла на болката и съпътстващите я симптоми. Мезотерапията показва добър ефект в борбата с това заболяване. Тя представлява слабо инвазивна техника, която се понася добре от пациентите. Предназначението покояващ и лечебен ефект на тази съвременна медицинска техника.

При състоянията на фибромиалгия чрез метода на мезотерапията в определени точки от тялото се инжектират имуностимулиращи, противовъзпалителни, болкоуспокояващи медикаменти, които потискат упоритото главоболие, повишават жизнените сили на организма, освобождават от депресивните и грипо- подобни състояния и постепенно връщат пациента към нормалното му всекидневие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние