При фибромиалгията се засилва чувствителността за болка

При фибромиалгията се засилва чувствителността за болка

Фибромиалгията е заболяване, което се характеризира с изключително силна чувствителност на централната нервна система (мозък и гръбначен мозък), предаваща болковите сигнали към различни телесни зони. Терминът "централна чувствителност" означава, че в цялата централна нервна система настъпва хиперсензитивност. Болният може да изпита неприятни усещания от ярката светлина, силните звуци и шумове, храната с пикантни подправки, тежкият парфюм и др. Понякога и най-нежното докосване на кожата умножава една незначителна болка.

Фибромиалгията засяга цялото тяло, като усещането за болка е същото, както при грип. Заболяването увеличава болката и чувствителността към нея. Тази хиперсензитивност може да се дължи на дисбаланс на определени неврохимични вещества. В организма на страдащите от фибромиалгия има високи нива на веществото "Р", което предава болковите сигнали по цялото тяло. При нараняване то започва да се излъчва в гръбначния стълб. Ако "Р" се произведе в огромно количество, мозъкът "смята", че тялото изпитва по-силна болка, отколкото тя е в действителност.

Много лекари, както и техните пациенти, са установили, че съществува генетично предразположение към фибромиалгията. Първичната форма се развива с течение на времето под въздействието на стрес, заболяване или психична травма. Вторичната фибромиалгия е известна като "посттравматична", т.е. настъпва вследствие на психична травма след катастрофа, нараняване и пр.

Най-често наблюдаваните симптоми при фибромиалгия са: умора, световъртеж, прескачане на сърцето, шум в ушите, смущения в съня, главоболие, чувствителност към лекарства, болки в мускулите и ставите, загуба на либидото, тревожност и пристъпи на страх, различни форми на променливо настроение и др. Паническите атаки, които често се определят като появили се без причина, също може да са в резултат на фибромиалгията. Нерядко обаче заболяването не присъства самостоятелно, а "върви" с други болкови състояния, като остео-артрит, ревматоиден артрит, лупус, и др. Понякога се съчетава и с ендокринни смущения - хипотиреоидизъм или инфекциозни заболявания, като например лаймската болест. Известна е връзката между смущенията в съня и промяната в дейността на нервната система. Така че, ако лекарят се стреми да пребори тези смущения, може да постигне успех, като излекува нивата на болкоусещането на своя пациент.

Важното е, след като се постави диагнозата "фибромиалгия", да се започне лечение за прекъсване цикъла на болката и съпътстващите я симптоми. Мезотерапията показва добър ефект в борбата с това заболяване. Тя представлява слабо инвазивна техника, която се понася добре от пациентите. Предназначението покояващ и лечебен ефект на тази съвременна медицинска техника.

При състоянията на фибромиалгия чрез метода на мезотерапията в определени точки от тялото се инжектират имуностимулиращи, противовъзпалителни, болкоуспокояващи медикаменти, които потискат упоритото главоболие, повишават жизнените сили на организма, освобождават от депресивните и грипо- подобни състояния и постепенно връщат пациента към нормалното му всекидневие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана