Хроничните рани могат да се излекуват напълно

Дата: 2015-10-05 16:10:21, от: Здравко Здравков
Хроничните рани могат да се излекуват напълно

Pаните, които не зарастват за период от 8 седмици и не проявяват склонност към заздравяване, се наричат трудно зарастващи или хронични. Причините за тях са различни. Най-често срещани (над 90%) са варикозните язви, чийто произход е венозен. При тежка степен на венозна недостатъчност на крайниците се получават рани, които не зарастват с години. При проблеми с кръвообращението и лошо артериално кръвоснабдяване на крайниците също се появяват рани (артериални), най-често до пръстите на краката. Те заздравяват трудно и са най-упорити при лечение.

Понякога диабетът уврежда не само големите, а и малките кръвоносни съдове. В тези случаи говорим за диабетна ангиопатия, която води до лесно образуване на инфекция на кожата. Сред най-сериозните последствия от захарната болест е т.нар. диабетно стъпало. Дори незначителна травма на крака може да образува рана, която трудно зараства. В най-тежките случаи се стига до ампутация на стъпалото. Дългото седене или лежане в обездвижено състояние (обикновено при тежко болни хора) също причинява хронични рани (т.нар. декубитални язви). Сравнително редки са случаите, в които трудно зарастващи рани се получават вследствие на предозирана интензивност на лъчетерапия.

Лечението е комплексно, като то не е приоритет на кожния лекар, на съдовия хирург или на друг специалист. Най-напред трябва да се установят причината и произходът на проблема. Това става чрез измерване на дължината, ширината, дълбочината на раната, изчисляват се площта и обемът За всеки отделен терапевтичен стадий се използват различен вид превръзки, които подпомагат съответния оздравителен процес. Първо раната се подлага на ексудация - изчистване от бактерии и др. Вторият регенеративен етап е гранулация, след който следва епителизация, т.е зарастване.

Трудно е да се определи точно колко превръзки са необходими до затварянето на хронична рана, тъй като всеки организъм реагира индивидуално. В рамките на 2 месеца обаче, ако пациентът следва инструкциите на лекаря, резултът е налице. При варикозните рани например, освен че се слагат превръзки, болният носи и специален чорап, който поддържа определено налягане в подбедрицата, за да може кръвта да се насочва към дълбоките вени и да не се задържа в подкожието. Компресивната терапия, използвана още от Хипократ (460-377 г. пр.н.е.), показва добър ефект и това мотивира пациентите. Заздравяват дори рани, образувани преди повече от 8 години. Понякога се налага да насочим болните към оперативно лечение на варикозната болест или на артериалната недостатъчност, след което раната зараства много по-бързо.

Профилактиката включва активен двигателен режим (спорт, разходки), неизлагане на пряка слънчева светлина, избягване на топли душове. Кожата трябва да се поддържа мека с помощта на подходящи кремове, защото, когато стане суха, тя е склонна към напукване и образуване на рагади.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана