Ако страдаме от жлъчка - какво да отбягваме в храненето

Ако страдаме от жлъчка - какво да отбягваме в храненето

Чувство на дискомфорт, тъпа или остра болка в областта на дясното подребрие ви измъчва често пъти около половин час след прием на мазна храна?

Много е възможно да страдате от жлъчна дискинезия. Това е често срещано състояние, което е по-скоро симптом, отколкото заболяване по своята същност. Може да се дължи на камъни в жлъчния мехур, остър или хроничен панкреатит и други нарушения в храносмилателната система. Всъщност дискинезията включва широк спектър от разстройства. Когато жлъчният мехур работи правилно, той съхранява жлъчка, образуваща се в черния дроб. Преминавайки през общия жлъчен канал, тя достига до тънките черва, за да участва в процеса на храносмилане. Ако жлъчката не може да се отдели от мехура или не може да премине през канала поради запушване, тя се връща назад и предизвиква дискинезия. Възможно е пътят дa e зaпyшeн от жлъчни кaмъни.

Камъните в жлъчката ce получават при прекомерни количества холестерол в жлъчкaтa, които кристализират.

Образуванията може да са миниатюрни, с размера на песъчинки, или значително по-големи. Нежният пол е по-уязвим - при всяка пета жена над 40-годишна възраст се откриват жлъчни камъни. Мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко, с чести усложнения.

Жлъчната дискинезия обикновено се провокира от емоционално и психическо напрежение или от хормонални промени, без да е налице органично заболяване. В основата е дисбаланс на вегетативната нервна система. А за да започне жлъчката да се бунтува, е достатъчно дори малко вълнение, предизвикано от негативни чувства. Освен неприятните емоции, рискови фактори са заседналият начин на живот, злоупотребата с алкохол и нездравословното хранене.

За преодоляване на първоначалните кризи може да се приложи следната ефикасна рецепта: смесват се 200 г екстракт от шипка и сокът от 3 лимона. Приема се по 1 с.л. на гладно сутрин и на обед в продължение на две-три седмици. Успоредно с това трябва да се спазват някои ограничения. От менюто е необходимо да се изключат пушени меса и колбаси, мазни тестени изделия, пикантни подправки, спиртни напитки. Успокояващо действа растително-млечната храна, месо без тлъстини, риба, натурални сокове. Ако взетите мерки не помогнат, се пристъпва към по-радикално лечение, каквото е операцията. Т.нар. холецистектомия е една от най-безопасните и често провеждани интервенции. В днешно време тя се извършва по безкръвен начин чрез лапароскопия. Този метод е изключително щадящ и скъсява значително времето за възстановяване след операцията.

Съществено място в профилактиката на жлъчната дискинезия заема спазването на диета, бедна на мазнини, пикантни подправки, кафе, алкохол и газирани напитки.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние