Рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците

Рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците

България спада към ендемичните райони по отношение на бъбречнокаменната болест (БКБ) и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Водата, която пием, е мека, поради което сме по-склонни към образуване на камъни в бъбреците, отколкото живеещите в райони с твърда вода. Наличието на конкременти се смята за състояние, а бъбречнокаменната болест, се изявява с характерна симптоматика, като коликата е нейният най-фрапантен израз.

Какво причинява образуването на камъни в бъбреците?

Високото ниво на калций в урината.

Калцият влиза в състава на бъбречните камъни с над 85% участие. Това обаче не означава, че трябва да се предпочита храна, бедна на калций. В храносмилателната система химичният елемент се свързва с оксалатите и по този начин те не се превръщат в камъни в бъбреците. Когато организмът не приема достатъчно калций, се повишава риска от развитието на литиаза. Високото ниво на калций може да е вследствие на анатомичен дефект в бъбреците, както и на нарушен метаболизъм.

Наличие на повишено количество оксалат в урината.

Оксалатът е органично химично съединение, което, свързвайки се с калция, формира изключително твърди камъни. Оксалатите попадат в организма с храната, но могат да се образуват и в черния дроб като отпадни продукти от някои метаболитни процеси. Намаляването на тяхното количество (регулирано с хранителна диета) е в състояние да понижи образуването на оксалатни камъни в бъбреците.

Наличие на завишени нива пикочна киселина в урината.

Пикочната киселина е отговорна за образуването на около 10% от бъбречните камъни и причинява заболяването подагра. Ако урината е кисела, пикочната киселина не се разтваря. Получават се кристали, които пък формират бъбречните камъни.

Липса на достатъчно цитрати в урината.

Цитратите потискат литиазата. При нормална концентрация те пречат на образуването на калциево-оксалатни кристали и на формирането на бъбречни камъни.

Недостатъчно количество приета вода и малък обем урина.

Недостатъчният прием на вода, обилното изпотяване, горещият климат могат да отключат процеса на образуване на камъни в бъбреците. Дехидратация на организма причиняват и някои проблеми в храносмилателната система (хронична диария, колит и болест на Крон). Достатъчният дневен прием е около 2 литра (за мъжете) и до 1,5 литра (за жените). Ако не се пие достатъчно вода, няма да помогне нито диета, нито медикаментозно лечение.

Допълнителни рискови фактори са ниските нива на магнезий и високите на цистин и натрий в урината, нарушената киселинност на урината и инфекциите на пикочно-половата система.

След образуването на първия камък в бъбреците съществува голям риск от повторен епизод. Ако не се вземат предпазни мерки, при 50% от пациентите се появява нов конкремент в рамките на пет години. Когато говорим за 10-годишен период, възможността за образуване на втори камък нараства до 75%. При някои болни литиазата е особено активна, приблизително 10% от всички страдащи от бъбречнокаменна болест получават над 10 камъка през живота си. В някои случаи се стига до образуване на камък всеки месец, особено ако не се вземат адекватни предпазни мерки.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние