Лечение на кeратоконус

Лечение на кeратоконус

Кератоконусът е очно заболяване, при което роговицата (най-предната прозрачна тъкан на окото) прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма. В резултат се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи.

Зрителната острота силно намалява. Честотата на заболяването е приблизително 1:2000, като двата пола са засегнати еднакво. Първоначалните симптоми са замъглено зрение и честа смяна на диоптрите за очила или лещи с нарастване на късогледството и астигматизма.Те се появяват обикновено в младежка възраст (1630 г.). Кератоконусът засяга и двете очи и само в много редки случаи (под 1%) заболява само едното.

Обикновено промените в роговицата са асиметрични - едното око може да е с много по-напреднала деформация и изтъняване от другото. Причините за заболяването все още не са известни, но по всяка вероятност са генетични. Около 8% от пациентите с кератоконус имат кръвни родственици с подобни изменения и оплаквания. Ако във фамилията няма други страдащи от това заболяване, при децата на такъв пациент шансът да се развие това дегенеративно заболяване на съединителната тъкан е под 10 %.  

В ранните етапи на заболяването с очила или контактни лещи (които все пак не спират развитието му) се коригират постоянно променящите се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи, защото не коригират неправилния астигматизъм. В около 15-20% от случаите може да се стигне до трансплантация на роговица, която да подобри в известна степен зрителната острота. От няколко години се прилага нов метод за кръстосано свързване на колагеновите фибрили в роговицата чрез фотосенсибилизатора рибофлавин (вит. Б2) и ултравиолетова светлина.

Заключението от публикуваните проучвания върху пациенти потвърждава, че кръстосаното свързване на колагена при очи с кератоконус спира прогресията на заболяването. Новият метод все повече се прилага в голямата част от европейските страни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние