Лечение на кeратоконус

Лечение на кeратоконус

Кератоконусът е очно заболяване, при което роговицата (най-предната прозрачна тъкан на окото) прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма. В резултат се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи.

Зрителната острота силно намалява. Честотата на заболяването е приблизително 1:2000, като двата пола са засегнати еднакво. Първоначалните симптоми са замъглено зрение и честа смяна на диоптрите за очила или лещи с нарастване на късогледството и астигматизма.Те се появяват обикновено в младежка възраст (1630 г.). Кератоконусът засяга и двете очи и само в много редки случаи (под 1%) заболява само едното.

Обикновено промените в роговицата са асиметрични - едното око може да е с много по-напреднала деформация и изтъняване от другото. Причините за заболяването все още не са известни, но по всяка вероятност са генетични. Около 8% от пациентите с кератоконус имат кръвни родственици с подобни изменения и оплаквания. Ако във фамилията няма други страдащи от това заболяване, при децата на такъв пациент шансът да се развие това дегенеративно заболяване на съединителната тъкан е под 10 %.  

В ранните етапи на заболяването с очила или контактни лещи (които все пак не спират развитието му) се коригират постоянно променящите се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи, защото не коригират неправилния астигматизъм. В около 15-20% от случаите може да се стигне до трансплантация на роговица, която да подобри в известна степен зрителната острота. От няколко години се прилага нов метод за кръстосано свързване на колагеновите фибрили в роговицата чрез фотосенсибилизатора рибофлавин (вит. Б2) и ултравиолетова светлина.

Заключението от публикуваните проучвания върху пациенти потвърждава, че кръстосаното свързване на колагена при очи с кератоконус спира прогресията на заболяването. Новият метод все повече се прилага в голямата част от европейските страни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана