Терапията със стволови клетки на диабет тип 1

Терапията със стволови клетки на диабет тип 1

След присаждане на стволови клетки болни от диабет тип 1 нямали нужда от инжектиране на инсулин средно две и половина години след лечението, съобщиха изследователи.

При предишни трансплантации срещу този тип диабет на пациентите бяха инжектирани клетки от т.нар. Лангерхансови острови в панкреаса, взети от няколко донори. В новото изследване, проведено в САЩ, от собствената кръв на пациентите били изолирани стволови клетки. След лабораторна обработка клетките били върнати в тялото на диабетиците. На лечение били подложени общо 23 души, болни от диабет тип 1. От тях 20 успели да спрат инсулиновите си инжекции. Един пациент не използвал инсулин в продължение на 4 години; четирима - 3 г.; трима - 2 г.; четирима - повече от година след лечението със стволови клетки. Двама диабетици развили пневмония в болницата, трима получили хормонални проблеми, а деветима мъже станали стерилни.

Стволовите клетки, изглежда, "пренастройват" имунната система да не атакува клетките на т.нар. Лангерхансови острови, които участват в синтеза на естествен инсулин в тялото. Ефектът е продължил и е доказано, че не може да се дължи на други фактори, като например промени в хранителната диета след лечебната процедура, казва проф. Ричард Бърт от медицинския институт "Файнбърг" към Северозападния университет в Чикаго. Недостатък на лечението е, че действа само в рамките на три месеца след развитието на заболяването, преди имунната система да е разрушила всички собствени островни клетки в панкреаса.

Д-р Йейн Фрейм, директор на изследванията в благотворителната организация "Дайъбитис Ю Кей", препоръчва експериментът да се проведе с контролна група, за да се сравнят резултатите, и да се извърши по-продължително проследяване при по-голям брой хора. "Погрешно е да се пораждат неоснователни надежди у диабетиците за ново лечение на болестта им", добавя д-р Фрейм. Експертите обаче са единодушни, че лечението със стволови клетки представлява съществено развитие в управлението на диабет тип 1.

Панкреасът секретира инсулин в зависимост от нивото на глюкозата в кръвта. При диабет тип 1 жлезата не произвежда хормона. Този диабет се развива предимно в детството и не е свързан със затлъстяване

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние