Рискови фактори за бронхиалната астма

Рискови фактори за бронхиалната астма

Бронхиалната астма е заболяване, което все по-често засяга хора, прекарали белодробни заболявания. Към рисковата група спадат също и работещите в замърсена среда (с химически препарати, прах, влага и т.н.) По-уязвими са жените, а напоследък се увеличават случаите сред деца и юноши.

Бронхиалната астма се характеризира с повишена чувствителност на трахеята и бронхите към различни дразнители, което води до стеснение (обструкция) на дихателните пътища. Причините за възникването на заболяването са различни. Най-често това се дължи на проникването на определени вещества (алергени) през дихателните пътища, които предизвикват образуването на антитела. При повторно попадане на алергена в организма той се свързва със съответното антитяло в кръвта или клетките около капилярите на белодробните съдове. При хората, които са чувствителни към това свързване антиген-антитяло, се получава разширение (вазодилатация) на кръвоносните съдове, спазъм на бронхите. Тази реакция е съпроводена със затруднение в дишането (особено издишването), което е най-характерният симптом на астмата.

Алергените имат органичен и неорганичен произход. Те попадат в организма не само чрез дихателните пътища, но и през стомашно-чревния тракт и кожата. Алергените, които най-често попадат в дихателните пътища, са следните: домашен прах, тютюнев дим, брашно, тичинков прашец, въглищен прах, различни химикали, парфюми и други. На второ място по значимост са различните видове бактерии и вируси, които при благоприятни условия причиняват възпалителни процеси (грип, бронхопневмонии). Според някои специалисти те стоят в основата на възникването и причиняването на астматичното състояние. Друга група алергени представляват онези, които влизат в организма посредством хранителни продукти като: яйца, мляко и млечни продукти, риба, раци, месо, плодове, зеленчуци и др. Проникващите през кожата алергени преминават предимно при ухапвания от насекоми, при поставяне на инжекции, чрез нанасяне на мехлеми и кремове и т.н. Предполага се, че алергичните реакции се явяват у лица с вродено предразположение. За възникването им, и по-специално - на пристъпи от бронхиална астма, роля играят също климатичните условия, както и метереологичните фактори. Поява на астматичен пристъп могат да причинят и някои емоционални моменти, като гняв, уплаха, тревога.

Основните прояви на бронхиалната астма са пристъпи на кашлица със задух (мъчително издишване). Обикновено пристъпите настъпват внезапно, по-често нощем, с продължителност от 1-2 часа. Лицето на болния е бледо, понякога синкаво, подпухнало, с уплашен израз. Пациентът облекчава дишането си, като се навежда напред, опирайки ръце на коленете си. Дишането е на редки интервали (8-1 в минута), от разстояние се чуват свиркания и хъркане. Кашлицата се явява в края на пристъпа с изхрачване на обилно количество пенести храчки. Понякога се наблюдава общо неразположение, втрисане, висока температура. В такива случаи говорим за инфекциозно-алергичен характер на астмата. Най-тежки са често повтарящите се един след друг пристъпи, известни като "астматичен статус". Щом почувствате приближаването на астматичен пристъп, останете в топло помещение и потърсете помощ.

Бронхиалната астма причинява различни и тежки усложнения както по отношение на дихателната, така и по отношение на сърдечно-съдовата система. Това налага да се предприеме своевременно комплексно лечение, което изисква хигиенно-диетичен режим, климатолечение, таласолечение, физиотерапия и медикаментозно лечение.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние