Билките помагат при нощно напикаване на децата

Билките помагат при нощно напикаване на децата

Неприятното състояние може да бъде следствие на заболяване или на анатомични аномалии, но най-често се дължи на невроза.
Терапията е комплексна, като медикаментите и лечебните растения се назначават само от съответния специалист.

Eнурезис ноктурна (нощното напикаване) е доста често заболяване в детската възраст. Най-висок процент на боледуващите деца е между 2 и 6 години. С напредването на възрастта и физическото укрепване на организма, това болестно състояние постепенно заглъхва до пълното му изчезване. Единични са случаите на нощно напикаване в по-късна възраст. Понякога се наблюдава спонтанно спиране на нощните изпускания, но и при най-малките нервни сътресения у детето, те се появяват отново и дори зачестяват. Колкото детето е по-голямо, толкова по-голяма е тревогата у родителите. Затова е необходима консултация с невропедиатър.

Причините за възникването на нощното напикаване на децата не са напълно изяснени. То може да се дължи на прекарано органично заболяване, което да е дало трайно отражение върху здравословното състояние на детето - менингит, менингоенцефалит, заболявания на гръбначния мозък (полиомиелит, спастична парализа). На второ място трябва да се търсят анатомични аномалии в гръбначния стълб като спина бифида - вродено заболяване, представляващо пролапс (изпадане) на част от гръбначния мозък заедно с неговите обвивки в междупрешленното пространство. Съществуват два вида спина бифида: скритата бифида не изисква оперативно лечение, докато откритата бифида трябва да се оперира задължително.

Когато причината за нощното изпускане е проблеми в отделителната система, най-често тя се свързва с пиелонефрит, по-рядко с крипторхизъм, хидроцеле, варикоцеле, дивертикул на пикочния мехур, хроничен уретрит и др. В такъв случай многократното изследване на урината за откриването на патогенни микроорганизми може да бъде от решаващо значение за успешното лечение. В теоретичен план като причини за нощното изпускане могат да се посочат и други заболявания като диабет, токсоплазмоза, чревни паразити и други.

Наблюденията обаче показват, че една от най-честите причини за нощното напикаване у децата е неврозата, която не винаги може да се констатира при първичен преглед. Внимателното изследване на поведенческите реакции на детето могат да покажат, че то е потиснато, страхливо, несигурно, склонно към агресия и отмъстителност. Тези реакции са отзвук на неадекватното отношение на родители и близки към заболяването на детето. Нощното изпускане у децата се влияе от климатични промени, смяна на жилището и особено на леглото. Не са редки случаите и на наследствена обремененост.

Най-надеждното лечение на енурезис ноктурна е профилактиката, която трябва да започне още в кърмаческа възраст.

За новороденото и кърмачето трябва да се установи подходящ хранителен режим, като възможно най-рано да се изостави нощното хранене и да се ограничи даването на течности през нощта.

Щом детето започне да сяда, да се поставя на гърне преди сън и около половин час след хранене.

Детето да се поставя да спи на твърдо легло, като тазът е леко повдигнат, за да се изпълва плавно мехурът и да не дразни сфинктера (свивача) на уретрата.

Детето да се приучва да задържа колкото се може по-дълго време уринирането, като прави прекъсвания по време на уринирането.

Лечението на енурезис ноктурна е комплексно, включва диета, физиотерапевтични процедури, медикаментозни и фитотерапевтични средства. Диетата се състои в ограничаване на течностите главно вечер, на солените храни, на диуретични плодове и зеленчуци предимно след обедните часове и вечер, както и консумацията на шоколад, какао, фъстъци, рибни консерви, газирани напитки. Детето трябва да си ляга навреме, обстновката преди сън трябва да е спокойна - да се избягват продължителното гледане на телевизия, бурните игри и т.н.

В началото на лечението детето трябва да бъде събуждано по едно и също време през нощта, за да уринира. Това създава нов стереотип на съня. Към малкия човек трябва да се отнасяме внимателно и тактично, без да се създават ситуации на напрежение и страх. И с всеки изминат ден трябва да му се внушава оптимизъм в излекуването. А то е продължително и изисква търпение и спазване на всички правила и изисквания както от страна на родителите, така и от страна на детето.

Медикаментозното лечение на нощното напикаване трябва да се извърши от невропедиатър. Съществуват няколко препарата с относително висока терапевтична активност, които могат да се съчетаят и с билкови препарати и с лечебни растения. Най-често използваните билки са следните: стръкове от жълт кантарион, стръкове от луличка, шишарки от хмел, листа от салвия, ким, подбел, дренки. Билките се предписват задължително от фитотерапевт и се приемат по указания от него начин.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние