Латентния диабет – характеристика и лечение

Латентния диабет – характеристика и лечение

Захарният диабет е метаболитно заболяване, в основата на което лежи липсата на адекватен контрол на кръвната захар. Това се осъществява от редица хормони, като инсулинът играе водеща роля.

Два са основните механизъма в патогенезата на това заболяване - пълен дефицит на инсулин или резистентност към действието му. В това е и ключовата разлика между най-често срещаните форми на захарния диабет (тип 1 и тип 2). Първият е свързан с автоимунно поражение на панкреаса и загуба на бета-клетки на панкреаса, които произвеждат инсулин. Захарният диабет тип 1 се изявява предимно в детско-юношеска или до 30-годишна възраст. При втория тип главното е невъзможността за адекватно усвояване на глюкозата. Заболяването засяга най-вече хората в средна и в напреднала възраст.

Неотдавна ендокринолозите описаха още една форма на диабет, наречена латентен автоимунен диабет при възрастните(LADA). Познат е още като захарен диабет тип 1,5, т. е. бавно прогресиращ диабет тип 1 или автоимунен диабет с късно начало. Става въпрос за форма, която се проявява подобно на диабет тип 2, но с придружаващи автоимунни и генетични белези, присъщи за тип 1. Много често латентният диабет при възрастните е диагностиран като тип 2 именно поради късното му начало.

За лечението на LADA все още не са създадени схеми, но целта на терапията е да се контролира оптимално кръвната захар и да се предотвратява развитието на остри и хронични усложнения - най-вече съдови промени в крайниците, очите, сърцето, мозъка и др. Начинът на хранене и всекидневният двигателен режим са основните средства за поддържане на нормална кръвна захар. Редукцията на простите въглехидрати намалява потребността от инсулин, подобрява функцията на запазените бета-клетки. Въглехидратите и мазнините водят до увеличаване на мастната тъкан, а това провокира резистентност към наличния инсулин. Чувствителността към него се повлиява положително при активна физическа дейност.

Пероралните средства за лечение на захарния диабет може и да имат ефект при LADA, но само в началото. Множество клинични изследвания сочат ползата от ранно започване на лечение с инсулин поради патогенезата на заболяването. Инсулиновата терапия осигурява запазване на добър гликемичен контрол и качествена профилактика на усложненията от диабета. Нещо повече, тя запазва функцията на бета-клетите за по-дълъг период и поддържа по-ниски нужди от екзогенен (външен) инсулин.

Както при захарен диабет тип 1 и при LADA се цели съхранение на бета-клетките на панкреаса, профилактика на метаболитното заболяване и премахване зависимостта от доживотно лечение с инсулин. Като се има предвид автоимунния характер на заболяването, модулирането на имунния отговор трябва да бъде основна задача за превенция деструкцията на бета-клетките на панкреаса.

Познанието ни за латентния диабет, особено при хора с фамилна обремененост, е от особена важност. Ранното откриване и лечение на това често срещано и тежко заболяване води до удължаване на живота и предотвратяване на тежките усложнения.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние