Простуда и Грип - как да се излекуваме?

Простуда и Грип - как да се излекуваме?

Вземете мерки още през есента прехода от есента към зимата сякаш по традиция едни хора страдат от хрема, други се борят с кашлицата, трети загубват гласа си. Всеки има своите слаби места. Причините за това са различни: попаднала в тях инфекция се е затаила, без да бъде излекувана докрай, и се активизира от вирус; организмът е изтощен от хронични болести или авитаминоза. За да посрещнете зимата с устойчив на болести организъм, трябва да го подготвите най-малко месец преди настъпването. И не правете грешки.

Заблуда 1: "Винаги ще ме боли на едно и също място." Истината е, че ако години наред ви е боляло само гърлото, това не означава, че трахеята и бронхите също в някой момент няма да се "обадят". За това укрепвайте целия организъм и задължително въздействате едновременно върху носа, гърлото и бронхите.

Заблуда 2: "Наближи ли студеното време, ще започна да се закалявам." Истината е, че контрастните обливания и студените обтривания в този сезон ще подкопаят имунитета и натрупаните запаси от енергия през лятото.

Заблуда 3: "Сега е времето да започна да пия витамини." Истината е, че витамини са ни необходими през всички сезони и трябва да ги поемаме в достатъчно количество през цялата година. Най-добре е да си ги набавяме с храната, която за целта трябва да е разнообразна.

Заблуда 4: "Ще замина за една седмица в някоя топла страна, ще събера слънце за здраве" Истината е, че рязката смяна на климата с температурна разлика до 20 градуса е допълнителна провокация за имунната система и "слабите ви места". Ако заминавате, направете го най-малко за 14 дни, за да успеете да се аклиматизирате.

Правилните решения:

Действие 1: Затопляйте краката. Нашите стъпала са рефлексогенна зона на горните дихателни пътища. Загряването им усилва кръвоснабдяването на лигавиците на носа, гърлото и бронхите и активизира местната им защита. Ако нямате противопоказания за такава процедура (например разширени вени, които не обичат топлото), не чакайте да дойде времето,когато ще ви потече носът. Започнете сега: всяка сутрин правете горещи вани на стъпалата или ги загрявайте "на сухо". Ако предпочитате прохладата, обтривайте ги сутрин с хладка вода, като всеки ден понижавате температурата с 1-2 градуса. Важното е да действате постепенно, да постоянствате и да не изпитвате дискомфорт.

Действие 2: Укрепвайте "местните бастиони". За носа. Кипнете по 3 с. л. конски босилек, лайка и евкалипт в 1 л вода и дишайте над парата. За гърлото. Всеки ден правете инхалации с минерална вода (с инхалатор) и капвайте в носа бадемово масло или зехтин за смекчаване на гърлото. За трахеята и бронхите: 2-3 с.л. евкалипт и конски босилек се заливат с 1 л кипяща вода. Настойката престоява около 5 минути под похлупак. След това дишайте над парата.

Действие3: С приближаването на зимата сменете тактиката. За носа и гърлото. Започнете да мажете лигавицата на носа с масло от евкалипт или от праскова, или пък със зехтин. 2-3 пъти на ден промивайте носа с минерална вода или спрей на основата на морска вода.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана