Кои симптоми издават морбили

Кои симптоми издават морбили

Mорбили (брусница, дребна шарка) е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от вирус, който е силно заразен, затова инфекцията се предава доста лесно от човек на човек по въздушно-капков път, подобно на грипа.

Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система.

Най-често се разболяват неимунизираните деца между 2 и 10 години, но заболяването може да засегне и хора от всякакви възрасти. Инкубационният период е 10-14 дни от момента на заразяването. Болният е заразен 1-2 дни преди изявата на шарката до изчезването на обривите. Заболяването започва с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите, дразнене от светлина. След 2-4 дни в устата (по вътрешната страна на бузите) се появяват т. нар. петна на Коплик - лигавицата изглежда като напръскана с вар. Обривът избива 3-5 дни след появата на първите симптоми, като започва зад ушите, отстрани на врата и се разпространява по цялото тяло. Съставен е от малки неправилни червени пъпчици, които нарастват на големина и показват тенденция към сливане. Те бързо се разпространяват (в рамките на 1-2 дни) по тялото и крайниците (като същевременно започват да избледняват по лицето). Много характерен за морбили е бледият триъгълник около устата и носа на фона на типичното зачервено лице на болния. Съществуват и нетипични форми на морбили, с коремна болка, подуване на ръцете и ходилата.

Няма специфично лечение за морбили. Лекарите изписват медикаменти за облекчаване на симптомите - високата температура, хрема, кашлица и т.н.

До спадането на температурата се пие голямо количество топли течности. Храненето трябва да е пълноценно. При деца и възрастни с отслабена имунна система могат да настъпят усложнения: пневмония, отит, енцефалит и др. У преболедувалите се изгражда траен имунитет. Срещу морбили съществува и естествен имунитет - бебетата на майки, прекарали морбили, имат пасивна защита, предадена от майката, която трае до края на първата година.

Най-добрата профилактика на заболяването е имунизацията.

Ваксинирането е включено в Националния имунизационен календар на страната като задължително. Изключение правят само децата с вроден имунен дефицит (родени с имунна система, неспособна да се бори с инфекции), подложените на лъчелечение или химиолечение заради ракови заболявания и провеждащите дългосрочна терапия с кортикостероиди. Тази ваксинация не е препоръчителна и при деца с тежки алергични реакции към яйца или към лекарството неомицин. Ваксината не се прилага на бременни жени, имунизацията може да се направи след раждането.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана