Хемороидите се лекуват преди всичко с билки

Хемороидите се лекуват преди всичко с билки

За да се постигне добър ефект обаче, най-напред трябва да се променят начинът на живот и храненето. Оперативно лечение се предприема само когато са изчерпани всички консервативни средства.

Xемороидите са много често заболяване, което, поради локализацията им, води до доста тягостно състояние и дори до неработоспособност. Засягат обикновено хора в продуктивната възраст, по-често мъжете. При жените хемороидите се появяват обикновено след раждане. Те представляват дегенеративни изменения на венозния плексус (сплит) с характерна симптоматика. На преден план изпъква разширение на хемороидалните вени, които на някои места образуват торбовидни разширения (аневризми). Тези аневризми много често се пукат и кървят и стават причина за появата на варикозни язви, които могат да се инфектират и да причинят тромбофлебит (лечението му е трудно и не особено успешно).

Хемороидите биват външни и вътрешни.

Към кръвоизливи са склонни вътрешните хемороиди в субмукозата на аналния канал. Външните са разположени циркулярно около аналното отверстие подкожно и представляват различни по големина възли - от царевично зърно до големината на череша. Именно те много по-често тромбозират, причиняват тромбофлебити и се инфектират.

Причините за появата на хемороиди са от най-разнообразно естество.

На първо място се признава наследствената обремененост, изразяваща се със слабост на съединителната тъкан и в частност - на венозната съдова система, продължителното стоене в право или седнало положение по време на работа, упоритият хроничен запек, обездвижването, дразнещите храни, злоупотребата с пикантни храни и спиртни напитки.

Основният симптом при вътрешните хемороиди е кървенето. Кръвта е алена и се появява в края на дефекацията. Рядко кървенето е обилно. То се дължи на разкъсване на изтънялата стена на вените или на пукане на хемороидалните възли при напъване по време на дефекация. Честото кървене може да предизвика анемия. Обикновено то се явява след консумирането на груба или дразнеща храна, лютиви подправки, червено вино и т.н.

При външните хемороиди е налице болка в ануса, особено след изхождане, сърбеж около ануса, дискомфорт. Болката се дължи на травматизиране на крайните нервни окончания. Много често се съпровожда с възпаление на лигавицата на ануса, особено ако са налице тромбози на съдовете. Общото състояние не е тежко, но болките водят до понижено настроение и самочувствие, нервност, безсъние и болните имат измъчен вид.

Хемороидите са лечими. Но преди да се предприеме специфично лечение, е необходимо да се отстранят причините, които водят до запек, спазване на диета, лишена от дразнещи храни, избягването на заседналия начин на живот. За оперативно лечение може да се мисли само когато са изчерпани всички консервативни средства, от които най-голяма роля играят фитотерапевтичните.

Трябва да подчертаем, че препаратите на билкова основа дават много по-добри ефекти при лечение на вътрешните хемороиди. Външните се поддават по-добре от балнеолечение с отвари от билки, лапи, мехлеми и други. Всъщност без урегулирането на дефекацията, не би могло да се разчита на дифинитивно излекуване. Седящите бани или лечебните клизми с обезболяващи и противовъзпалителни средства, притежаващи и капиляроукрепващо действие, приложени едновременно с мехлеми, дават най-добри резултати.

В аптечната мрежа се намират твърде голям брой антихемороидални средства, преобладаващата част от тях от са с природен произход, под формата на капсули, таблетки, мехлеми, чайове и други.

В практиката често се използват комбинации от билки, които притежават обезболяващо, противъзпалително, капиляроукрепващо и спазмолитично действие. Чаят от комбинирани билки действа обезболяващо, противъзпалително, капиляроукрепващо и спазмолитично при хемороиди.

Необходими са следните билки: решетка - 50 г, бял равнец - 60 г, невен - 60 г, полски хвощ - 60 г, водно пипериче - 60 г, ветрогон - 40 г, планински очеболец - 50 г, конски кестен - 40 г, пача трева - 40 г. Билките се смесват. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряща вода и врят още 5 минути. След като изстинат, се прецеждат и се пият по 1 чаша преди хранене 3 пъти на ден в продължение на 4-6 седмици.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние