Съчетанието от почивка, слънце и море се отразява добре на болните от псориазис

Съчетанието от почивка, слънце и море се отразява добре на болните от псориазис

Известен е фактът, че слънцето оказва благотворно влияние на болните от псориазис. Българската дерматологична школа има богата традиция в хелио- и таласотерапията (слънце- и морелечението). Тези форми на лечение са били основна тема в разработки на няколко поколения родни специалисти. Напоследък псориазисът се разглежда не като кожно заболяване, а като болест на целия организъм с преимуществено засягане на кожата и ставите. Установена е връзката му с наднорменото тегло, диабета, болестите на щитовидната жлеза и на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето, хипертония и др.). Затова се счита, че псориазисът е полигенно, мултифакторно заболяване. Пациентите, които страдат от него, понякога развиват депресивни състояния, склонни са към злоупотреба с алкохол и към емоционални разстройства.

Псориазисът е хронично и често срещано заболяване. В резултат от нарушена кератинизация се наблюдава усилено делене на епидермални клетки. Измененията са локализирани предимно по откритите части на крайниците (най-вече лактите и коленете), тялото, половите органи, окосмената част на главата. По-рядко се засягат лицето, телесните гънки (подмишниците, подгръдните области на жените, слабините), дланите и стъпалата. Характерни обриви са зачервените папули, покрити със сухи сребристобели люспи. При пресните изменения цветът на папулите е бледорозов, а при по-старите - тъмночервено-синкав. Псориатичните обриви могат да се разрастват и от неколкомилиметрови (или сантиметрови) петънца постепенно да образуват плаки с различна големина. Понякога заболяването се разпростира върху кожата на цялото тяло (еритродермично състояние).

В България псориазисът се среща сравнително често, като по приблизителни данни от него боледуват над 90 000 души. Причините за заболяването още не са напълно изяснени. Съвременните учени застъпват най-вече генетичната теория.

В около 30% от клиничните случаи псориазисът възниква на базата на наследствено предразположение, като отключваща роля играят т. нар. провокиращи фактори.

Ако единият родител е с диагноза псориазис, възможността детето му да се разболее е 17-25%, а когато и двамата родители боледуват, рискът се покачва до 75%. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често засяга хора между 11 и 45 години. Съществува определен вид псориазис, който започва в юношеството. Друг тип пък се среща в детска възраст - обикновено той се асоциира с инфекции на горните дихателни пътища (ангини, стрептококови инфекции). Най-често разпространената форма на псориазиса е плакатният тип, или псориазис вулгарис. Това е ограничена форма, която се проявява предимно по местата, подложени на натиск и триене. Състоянието на болния обаче може да се влоши значително в резултат на неподходящо лечение, при съпътстващо заболяване, при подлагане на прекомерен стрес или употреба на някои медикаменти.

Изключително важно е да се знае, че псориазисът не е заразен.

Често пациентите са се обръщали с молба за документ, който да им гарантира спокойствието и комфорта на околните. Невинаги най-тежката форма на псориазис уврежда в най-голяма степен качеството на живот на болния.

Съвременните средства за лечение, които в момента се лансират в световен мащаб, са биологичните препарати. Те се намесват в различни звена на имунната система. Някои от тях потискат възпалителните медиатори. По този начин медикаментите селективно атакуват различни компоненти на имунната система с цел да се прекъсне натрупването на лимфоцитите в псориатичния филтрат и заболяването да се повлияе чисто патогенетично. Тези биологични средства се появиха през последните 10 години. В САЩ са регистрирани 5 препарата, одобрени от тяхната Агенция за храните и лекарствата (FDA - Food and Drug Ad- ministration). Проучванията и тестовете на медикаментите от ново поколение продължават, защото има много неизвестни, свързани най-вече с дългосрочните им странични ефекти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние