Контролирайте сами зъбната плака и венците

Контролирайте сами зъбната плака и венците

Заболяванията на гингивата и пародонта обхващат над 90% от възрастното население (у нас и в целия свят). Невъзможно е то да бъде обхванато цялостно в профилактични програми, затова представяме метод, който позволява самоконтрол на оралната хигиена, на състоянието на венците и предполага ранно търсене на стоматологична помощ. Да не забравяме, че немарливостта по отношение на пародонталните заболявания води до оголване на венците, разклащане и изваждане на зъби, които по-рано са били лекувани. За изпълнение на метода са необходими клечки за зъби с конична форма и обикновено тоалетно огледалце.

След изплакване на устата с питейна вода (под визуален контрол с огледалцето) въведете зъбната клечка хоризонтално в дадено междузъбно пространство.

Критерии за оценка и произтичащото от тях поведение:

При липса на зъбна плака и на кървене не се налага промяна в обичайния орално-хигиенен режим, нито търсене на стоматологична помощ.

При наличие на зъбна плака без кървене е желателно да се мине към по-строг орално-хигиенен режим (подмяна на зъбната четка; употреба на паста за зъби с по-висок абразивен ефект; използване на допълнителни средства, като конци за междузъбно почистване, хидродушове, употреба на химични средства за инхибиция на зъбната плака и др.).

При наличие на зъбна плака и кървене задължително трябва да се положат лични грижи за отстраняване на плаката, а след това да се потърси стоматологична помощ.

В редкитe случаи на липса на зъбна плака и при наличие на кървене незабавно да се посети стоматолог. Тази ситуация може да е резултат на системно заболяване, професионална интоксикация или друг фактор, с които пациентът не може да се справи сам.

Самоизследването може да се проведе във всяка област на съзъбието. Най-добре е то да се извършва в долния преден участък, тъй като гингивалното възпаление обикновено започва оттам, а и това място е най-достъпно за самоизследване. След създаване на съответния навик този метод може да се прилага при всяка група от зъби. Той е лесен начин за самоконтрол на начално възпаление на венечната папила позволява и самоконтрол на ранния рецидив след проведено лечение. Освен това дава възможност прецизно да се определят индивидуални срокове за контролни прегледи на здравите хора и за своевременно лечение на хронично болните. При това методът е атравматичен, достъпен и лесен за изпълнение, независимо от възрастта, образованието, познанията и финансовото положение на човек.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние