С ултразвук се откриват камъни в бъбреците

С ултразвук се откриват камъни в бъбреците

Cтатистиката сочи, че нефролитиазата (бъбречнокаменната болест) засяга приблизително 5% от населението, като съотношението мъже- жени е 2:1. Калциевите конкременти са по-чести при мъжете, а смесените и магнезиево-фосфатните - при жените. При него винаги има нарушаване на баланса в отлагането на солите в организма. Причините са много: вродени аномалии на отделителната система, наследственост от някой от родителите, начин на хранене, лекарства, които се вземат неправомерно или много дълго време. Съпътстващите болести като подаграта и диабетът благоприятстват развитието на чести хронични инфекции и съответно за отлагането на камъни. При повишена функция на паращитовидните жлези паралелно могат да се образуват калциеви оксалати в бъбреците. Заболяването на червата също може да е свързано с нарушена обратна резорбция на калций. При страдащите от бъбречна недостатъчност нивото на фосфатите е по-високо и това също може да бъде предпоставка за отлагане на бъбречни камъни. В страните с горещ сух климат заболяването е много по-разпространено. България е ендемичен район за тази болест. От значение е и социално-икономическият статус на страната.

Камъните в бъбреците са различни видове, според основната им съставка, или т. нар. ядро: калциеви оксалати (които са няколко вида), уратни и фосфатни. А според броя им - единични, множествени и отливъчни (кораловидни, които могат да заемат цялата кухинна система, включваща чашките и легенчето на бъбрека. Отливъчните камъни обикновено са следствие на инфекции (най-често от микроорганизмите протеус мирабилис и клебсиела), които променят киселинността (pH) на урината и така създават условия за отлагане на камъни. Има и конкременти, които се образуват от излющване на епитела, като излющените клетки се отлагат като соли и се образува камък.

Първично камъните могат да бъдат отложени освен в бъбрека, и в пикочния мехур, като най-често това са цистиновите камъни. Установено е, че те са по-разпространени у бедните слоеве на обществото, вследствие на консумирането на еднообразна, предимно въглехидратна храна и изключването на месо, плодове и зеленчуци.

Броят на заболелите от бъбречнокаменна болест е, общо взето, постоянен. Но процентът на регистрираните пациенти в последните години се е увеличил (около 80% от населението) благодарение на добрата диагностична апаратура. Чрез ултразвуковите апарати виждаме камъни у всеки трети пациент. Но за бъбречнокаменна болест говорим, когато наличието на конкременти дава отражение върху здравето на човека." Първият и най-чест израз на такава болест е бъбречната колика - това се случва, когато единичен малък камък тръгва от бъбрека по потока на урината към пикочния мехур. Това е т.нар. бъбречна криза със силни болки, гадене, повръщане, а ако е насложена и инфекция (според давността на кризата) и с повишена температура и втрисане. Много важно е дали пациентът е страдал от нефролитиаза в миналото. Ако единият бъбрек вече е боледувал и има криза на единствения здрав бъбрек, може да се получи дори влошаване на бъбречната функция. У голям процент от пациентите, и то у по-възрастните, вследствие на болката от коликата се случва и рязко покачване на кръвното налягане. За бъбречнокаменна болест става дума и когато има налице много чести инфекции, които са на базата на конкременти - обикновено това са по-големите, отливъчните камъни в бъбрека.

Най-широко застъпеният метод на диагностика у нас е ултразвуковото изследване. То се извършва, когато пациентът е спокоен и не е в криза. Допълнителен метод, който има по-голяма информативна стойност за състава на камъните, е обзорното рентгеново изследване, с което може категорично да се визуализира калциев оксалат (уратните не се изобразяват на рентгенова снимка). При пациентите с калциеви оксалатни камъни трябва да се изключат съпътстващи заболявания - повишена функция на щитовидните жлези, ензимни дефекти, болести на червата, прекален прием на лекарства, които съдържат калций, и злокачествени заболявания.

Когато пациентът е извън криза, е желателно да се направи контрастно изследване (венозна урография). Там може да се види дали конкрементите са единични или множествени, да се прецени дали оттокът на урината е нормален, а ако конкрементът е в уретера, може да се уточни дали стопът е пълен, или е непълен, което има значение. Ако няма налице изхвърлен конкремент, се изследва и pH на урината - бърз метод, който навежда към предполагаемия състав на образуваните камъни.

Много важно е, когато започне една бъбречна колика, тя да бъде своевременно лекувана. Лечението на бъбречнокаменната болест е общо само при пациентите с бъбречна криза, а извън нея е много индивидуално. Първо страдащият трябва да бъде обезболен. Когато камъните вече са тръгнали да мигрират, френската школа препоръчва свещички - нестероидни противовъзпалителни средства.

Следващата важна стъпка е да се установи местоположението на камъка - дали е останал в бъбрека, дали е някъде по хода на уретера и е запушил бъбрека, или е слязъл в пикочния мехур. В зависимост от размера му могат да се предложат варианти за пълното излекуване на пациента. Правило, докога трябва да се изчаква изхвърлянето на един конкремент, няма. Но е препоръчително при човек с бъбречна криза, която е на базата на мигриране на конкремент, да не се изчаква повече от 2 месеца. Дотогава може да се опита консервативно лечение с медикаменти, което при по-малките камъни е успешно. При хора с уратни камъни се препоръчва алкализиране на урината с различни средства, на първо място подходяща минерална вода. При тях положението е най-благоприятно, защото може да се постигне намаляване на размера на камъните и пълното им елиминиране.

Когато консервативното лечение няма добър резултат, се пристъпва към по-инвазивни манипулации за елиминиране на камъка: цистоскопия с примка за изтегляне на камъка, поставяне на тръбички в уретера (уретерални катетри), разбиване с литотриптер или оперативно лечение - по индивидуална преценка на специалиста. Ако се налага оперативно лечение, хирургът сам избира метода: дали само да елиминира камъка, или да се пристъпи към напълното премахване на бъбрека.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние