Диагностика и терапия на гръдната жаба

Диагностика и терапия на гръдната жаба

В клиничната практика е въведена диагнозата, характеризираща засегнатото коронарно артериално русло: исхемична болест на сърцето или коронарна артериална болест. Изявите на заболяването са стабилна или нестабилна стенокардия (ангина или "гръдна жаба") и миокарден инфаркт (сърдечен инфаркт). Стабилната стенокардия се дължи на исхемия (недостатъчен кислород) на сърдечния мускул. Обикновено първите оплаквания възникват при интензивно, продължително физическо натоварване, при ветровито и студено време, при емоционален стрес. Явява се силна болка в гърдите, зад гръдната кост, която понякога може да се разпространи към гърба, раменете, долната челюст, лявата ръка. Болният изпитва страх, напрежение, тежест, стягане, парене. Изпотява се, дишането му е затруднено. Може да му се гади и повръща. Болката продължава до десетина минути, след което отзвучава при покой или при поставяне на таблетка нитроглицерин под езика. Може да се ползва спрей от същата група лекарства - нитрати.

За правилното диагностициране на заболяването се правят следните изследвания:

Електрокардиограма (при сърдечна атака и при покой, без болка), за да се установят исхемичните зони на сърцето;

Ехокардиографско изследване, при което може да се регистрират функционални нарушения и влошена помпена функция на сърцето;

Тест при натоварване (с електрокардиографски запис при физическо натоварване);

Сканиране с радиоактивен талий, ако лекарят прецени;

Коронарография (при препоръка от специалист). То се извършва, като през артерия на крак или ръка до сърцето се въвежда катетър, през който се впръсква контрастно вещество в коронарните артерии и се получава пълна информация за степента на стесненията на артериите и тяхната локализация. При това изследване може да се направи т.нар. ангиопластика - раздува се балон, намиращ се на върха на специален катетър, който притиска атеросклеротичната плака към съдовата стена. По този начин се възстановява лумена на съда. За да се предотврати последващо стеснение на коронарната артерия, напоследък все по-често се поставя т. нар. коронарен стент.

Медикаментозното лечение при стабилна стенокардия за предотвратяване на нестабилна ангина и инфаркт включва:

Нитрати, разширяващи коронарните артерии. Дългодействащите са под формата на таблетки за прием през устата (1-4 пъти дневно). Кожните пачове (лепенки) или паста (крем), които се абсорбират през кожата, се използват на интервали от 8-12 часа. Нитроглицеринът (таблетки, поставящи се под езика, и под формата на спрей) има бързо действие - ефектът се проявява на 1-3-ата минута и продължава до половин час.

Бета-блокери, редуциращи кислородните нужди на сърдечния мускул най-вече чрез забавяне на сърдечната честота (пулс).

Калциеви антагонисти - разширяват кръвоносните съдове, предотвратяват съдовия спазъм и намаляват кръвното налягане. Някои от тях забавят сърдечната честота.

Тромбоцитните антиагреганти (аспирин, тиклопидин, клопидогрел) предотвратяват образуването на тромб (кръвен съсирек).

На пациенти с нарушения в мастната обмяна се предписват статини и други препарати, намаляващи нивото на липидите в кръвта.

Необходими са контрол и правилно лечение на захарния диабет и хипертонията. Болните от гръдна жаба трябва да преустановят тютюнопушенето. Препоръчва се движение, което стига до слаба умора, но без усещане за болка. Трябва да се избягват психическото натоварване и стресът. От менюто е желателно да се изключат храни, богати на животински мазнини. За постигане на оптимален резултат пациентът стриктно трябва да следва лекарските препоръки, както и назначеното му медикаментозно лечение!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние