Усложнения при ритъмни нарушения на сърцето

Усложнения при ритъмни нарушения на сърцето

Ритъмните нарушения на сърцето или т.нар. предсърдно мъждене могат да доведат до усложнения като сърдечни инциденти, мозъчни инсулти и други. Идеята е хората, които имат този проблем, да вземат мерки, за да се предпазят.

Предсърдното мъждене е прогресиращо състояние, което води до влошаване на качеството на живот. Почти две трети от пациентите с това нарушение имат типичните оплаквания - сърцебиене, умора, замайване, гръдна болка, недостиг на въздух, а една трета от тях страдат от депресии и безпокойство.

Бяха проведени изследвания в продължение на 4-5 години при различни групи болни (с високо кръвно налягане, със сърдечна недостатъчност, със сърдечен инфаркт). Резултатите показаха, че предсърдното мъждене влошава прогнозата на съпътстващото сърдечно заболяване. При хора с високо кръвно налягане то увеличава 2 пъти честотата на сърдечните и съдовите инциденти, 3 пъти честотата на мозъчните удари и 5 пъти броя на болничните приеми. Причината е влошаваща се сърдечна недостатъчност в сравнение с хипертоници, които нямат предсърдно мъждене. Установи се, че при пациенти със сърдечен инфаркт и със сърдечна недостатъчност ритъмното нарушение значително влошава прогнозата и увеличава случаите с летален изход.

Едно от сериозните усложнения се дължи на задържане на кръв в сърдечните предсърдия и риск от образуване на тромб (кръвен съсирек). По кръвния ток съсирекът може да достигне до аортата и до мозъка. Предизвиква се мозъчен удар, наречен исхемичен мозъчен инсулт. Данни от много проучвания показват, че 15-25% от всички мозъчни инсулти са от сърдечен произход. Предсърдното мъждене увеличава 5 пъти риска от исхемичен инсулт. При болни с ритъмно нарушение протичането на този вид мозъчни удари е по-тежко, смъртността - по-висока, инвалидизирането - два пъти по-често, рискът от рецидив - 4 пъти по-висок, в сравнение с хора без предсърдно мъждене. Продължителното ритъмно нарушение може да доведе до промени в сърдечните предсърдия, камерите, помпената функция на сърцето, а това да причини сърдечна недостатъчност.

За да се предотврати предсърдното мъждене, специалистите съветват да се води здравословен начин на живот, който включва рационално хранене, физическа активност (разходки, колоездене, плуване), правилно и пълноценно лечение на хипертонията, избягване на стреса, нормализиране на телесното тегло, преустановяване на тютюнопушенето, ограничена консумация на алкохол, кафе и сладки напитки.

Експертите препоръчват в седмичното меню поне два пъти да присъства риба, най-добре печена във фурна или на скара. Всекидневно трябва да се консумират плодове, зеленчуци, житни храни, а дневният прием на вода да е над един литър. Ако се появи сърцебиене или друг симптом при хора над 55 години, особено при тези с рискови фактори (високо кръвно налягане, сърдечно или белодробно заболяване, наднормено тегло, с лабораторни данни за нарушена мастна обмяна), се препоръчват редовни консултации с лекуващия лекар и стриктно спазване на наставленията.

Специалистът може да избира между две решения. Едната възможност е да се възстанови нормалният синусов ритъм - това става с прием на определени медикаменти, наречени антиаритмици, или с електрокардиоверсио. При определени обстоятелства обаче пациентът остава трайно с ритъмното си нарушение, но в много случаи се налага предписването на лекарства, които да осигурят желаната сърдечна честота. Необходимо е приемането на определен противосъсирващ медикамент, който да предотврати евентуалното образуване на кръвен съсирек в сърцето и да намали риска от мозъчен удар. Всички пациенти, които са с трайно предсърдно мъждене, трябва да вземат такова лекарство (приема се по схема, всекидневно и еднократно). Същата терапия може да се приложи и при хора, които често са ту в нормалния ритъм, ту в мъждене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние