Усложнения при ритъмни нарушения на сърцето

Дата: 2015-11-18 10:41:57, от: Здравко Здравков
Усложнения при ритъмни нарушения на сърцето

Ритъмните нарушения на сърцето или т.нар. предсърдно мъждене могат да доведат до усложнения като сърдечни инциденти, мозъчни инсулти и други. Идеята е хората, които имат този проблем, да вземат мерки, за да се предпазят.

Предсърдното мъждене е прогресиращо състояние, което води до влошаване на качеството на живот. Почти две трети от пациентите с това нарушение имат типичните оплаквания - сърцебиене, умора, замайване, гръдна болка, недостиг на въздух, а една трета от тях страдат от депресии и безпокойство.

Бяха проведени изследвания в продължение на 4-5 години при различни групи болни (с високо кръвно налягане, със сърдечна недостатъчност, със сърдечен инфаркт). Резултатите показаха, че предсърдното мъждене влошава прогнозата на съпътстващото сърдечно заболяване. При хора с високо кръвно налягане то увеличава 2 пъти честотата на сърдечните и съдовите инциденти, 3 пъти честотата на мозъчните удари и 5 пъти броя на болничните приеми. Причината е влошаваща се сърдечна недостатъчност в сравнение с хипертоници, които нямат предсърдно мъждене. Установи се, че при пациенти със сърдечен инфаркт и със сърдечна недостатъчност ритъмното нарушение значително влошава прогнозата и увеличава случаите с летален изход.

Едно от сериозните усложнения се дължи на задържане на кръв в сърдечните предсърдия и риск от образуване на тромб (кръвен съсирек). По кръвния ток съсирекът може да достигне до аортата и до мозъка. Предизвиква се мозъчен удар, наречен исхемичен мозъчен инсулт. Данни от много проучвания показват, че 15-25% от всички мозъчни инсулти са от сърдечен произход. Предсърдното мъждене увеличава 5 пъти риска от исхемичен инсулт. При болни с ритъмно нарушение протичането на този вид мозъчни удари е по-тежко, смъртността - по-висока, инвалидизирането - два пъти по-често, рискът от рецидив - 4 пъти по-висок, в сравнение с хора без предсърдно мъждене. Продължителното ритъмно нарушение може да доведе до промени в сърдечните предсърдия, камерите, помпената функция на сърцето, а това да причини сърдечна недостатъчност.

За да се предотврати предсърдното мъждене, специалистите съветват да се води здравословен начин на живот, който включва рационално хранене, физическа активност (разходки, колоездене, плуване), правилно и пълноценно лечение на хипертонията, избягване на стреса, нормализиране на телесното тегло, преустановяване на тютюнопушенето, ограничена консумация на алкохол, кафе и сладки напитки.

Експертите препоръчват в седмичното меню поне два пъти да присъства риба, най-добре печена във фурна или на скара. Всекидневно трябва да се консумират плодове, зеленчуци, житни храни, а дневният прием на вода да е над един литър. Ако се появи сърцебиене или друг симптом при хора над 55 години, особено при тези с рискови фактори (високо кръвно налягане, сърдечно или белодробно заболяване, наднормено тегло, с лабораторни данни за нарушена мастна обмяна), се препоръчват редовни консултации с лекуващия лекар и стриктно спазване на наставленията.

Специалистът може да избира между две решения. Едната възможност е да се възстанови нормалният синусов ритъм - това става с прием на определени медикаменти, наречени антиаритмици, или с електрокардиоверсио. При определени обстоятелства обаче пациентът остава трайно с ритъмното си нарушение, но в много случаи се налага предписването на лекарства, които да осигурят желаната сърдечна честота. Необходимо е приемането на определен противосъсирващ медикамент, който да предотврати евентуалното образуване на кръвен съсирек в сърцето и да намали риска от мозъчен удар. Всички пациенти, които са с трайно предсърдно мъждене, трябва да вземат такова лекарство (приема се по схема, всекидневно и еднократно). Същата терапия може да се приложи и при хора, които често са ту в нормалния ритъм, ту в мъждене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана