Масажи и лазерна терапия помагат при радикулити, плексити и неврити

Масажи и лазерна терапия помагат при радикулити, плексити и неврити

Най-често срещаните заболявания на периферната нервна система са възпалителните. При тях могат да бъдат увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се поставя диагноза полиневрит.

В зависимост от мястото на засягането болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При дисковата херния болката върви към крака или седалищната област. Понякога се комбинира със слабост на някои от крайниците. При засягане на повече нерви са налице болки - спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви. Пациентите усещат изтръпване или мравучкане.

При наличие на радикулит

Диагностицирането става чрез функционално компютърно изследване, което е безболезнено и безвредно. След като се определи коренчевата увреда на нерва, измененията в нервната проводимост и се установи причината за тях, се прилага съответното лечение. При наличие на радикулит, назависимо дали е възпаление или дискова херния, болният трябва да спазва постелен режим. При дискова херния е желателно да лежи на твърдо легло със свити крака. Поставянето на грейки на кръста усложнява заболяването.

Храната трябва да бъде калорична и богата на витамини, главно от групата В. След като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се назначава лечение. На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни медикаментозни средства. Ако не покажат добър ефект, се прибягва до стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекарства, улесняващи нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви. Широко приложение има физиолечението, което трябва да се прилага от физиотерапевт.

Много пациенти с възпалителни заболявания на периферната нервна система търсят помощ при масажисти, тъй като възможностите на конвенционалната медицина по отношение на тези страдания са ограничени. Препоръчвам обаче мануалната терапия да се назначава и извършва само от лекар-специалист. Защото в немалко случаи масажите водят до усложнения. Най-сериозните са в областта на кръвоносните съдове - разкъсвания на артерии във врата, съдови спазми и временно ограничаване на притока на кръв към мозъка.

Тези инциденти са редки, но затова пък пострадалите получават дълготрайни или остри поражения вследствие на парализи или дори на удар. Другите усложнения са значително по-чести: фрактури, приплъзнати дискове или дислокации. Те са най-чести при пациентите с остеопороза. Към леките усложнения спадат оплаквания за главоболие и болки във врата. В тази област трябва да преобладават нежните успокоителни масажи, които облекчават, а често и лекуват.

Съвременната медицина с успех съчетава лазер-пунктурата с невралната терапия. Само след няколко процедури с лазер се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва. Ефикасна в подобни случаи е и комбинираната лазер-утразвукова терапия, която включва лазерна акупунктура и лазер-терапия.

Тя действа на биологично активните точки и по мередианите, като стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания. Чрез ултразвукова вълна лечебните гелове и медикаменти проникват в увредените тъкани до 5-6 см подкожно и действат директно на проблемните зони. Добре е лечението да се съчетае и с приемане на продукти на билкова и растителна основа, специално разработени за заздравяване на костната и хрущялната тъкан.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние