Ментата помога за много неща

Ментата помога за много неща

Mентата (Mentapiperita) е многогодишно тревисто растение. Нейното главно действащо вещество - ментолът, се съдържа в етеричното масло. Ментолът притежава силно дезинфекционно действие. За това при варенето на мляко добавят мента, за да не прокисва. Свежите плодове понякога се посипват с мента, за да се предотврати бързото гниене. Ментолът предизвиква местна анестезия (обезболяване) на мястото на действието му и свива кръвоносните съдове.

Ето защо ментовите бонбони разхлаждат устата, а хремата спира. И напротив - сърдечните кръвоносни съдове и тези на главния мозък и белите дробове рефлекторно се разширяват. Поради това ментоловият препарат валидол е твърде ефективен при стенокардия. За ментата е характерен успокояващият ефект, особено при невроза, стрес и безсъние.

Етеричното масло на ментата се излъчва от организма през горните дихателни пътища, където упражнява мощен отхрачващ и антисептичен ефект. За това растението се използва вътрешно при простуда,ангина, бронхит, пневмония и астма, под формата на капки - при хрема, и за инхалация - при дихателни заболявания. Отделяйки се чрез потните жлези, ментовото масло стимулира и тяхната работа, оказвайки потогонно действие.

Аналогично то стимулира образуването на кърма при кърмачките. Стимулира и секрецията на жлъчния сок с последващо подобряване на храносмилането. Освен това ментолът се излъчва чрез жлъчката и упражнява антисептично действие върху жлъчния мехур и жлъчните пътища. Ментата е твърде ефективна и при дисбактериоза и при нарушения във функциите на стомашно-чревния тракт с развитие на процеси на гниене. Тя се използва при гадене и повръщане и при повишено газообразуване. В големи количества оказва слабителен и противоглистен ефект. Смята се, че дъвченето на свежи листа от мента укрепва венците, предпазва от язви в устата и отстранява хремата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана