Умора и депресия издават множествената склероза

Умора и депресия издават множествената склероза

Неврологичните заболявания и тяхната компютърна диагностика

Неврологичните заболявания и тяхната компютърна диагностика

Hе чакайте болката да се задълбочи, да се прояви болестта и едва тогава да потърсите лекар. ...

Как трябва да се храни диабетикът, за да отслабне

Как трябва да се храни диабетикът, за да отслабне

Правилното хранене на диабетика с нормално тегло включва всичко, което трябва да консумират и хората без диабет. В миналия брой ви запознах със съвременните препоръки за здравословно хранене. ...

Mултиплената (множествената) склероза е прогресивно автоимунно заболяване, при което имунната система на организма унищожава миелиновата обвивка на собствените нервни влакна. По този начин се възпрепятства комуникацията между мозъка и останалите части на тялото, което води до саморазрушаване на нервни клетки. Този процес е необратим.Заболяването може да се прояви във всяка възраст, но най-често началото е между 20 и 40 години и се среща по-често при жени.

Симптомите на множествената склероза са:

сковаване или слабост в един или повече крайници, което обикновено е едностранно или в долната половина на тялото; частична или пълна загуба на зрение, обикновено на едното око, често придружено с болка по време на движение на очите; двойно или замъглено виждане; изтръпване или болки в различни части на тялото; усещане за "токов удар" при движение на главата; тремор, липса на координация или нестабилна походка; умора; световъртеж.

Диагнозата "Множествена склероза" се поставя, след като се направят няколко вида изследвания.

Засега няма кръвен тест за доказване на заболяването, но се работи много по този въпрос. Кръвните изследвания са важни, за да се отхвърлят други заболявания с подобни на множествената склероза симптоми, като Лаймската болест, СПИН и някои генетични болести, даващи колагено-васкуларен дефицит (заболяване на стената на кръвоносните съдове).

С лумбална пункция се търси повишена имунна активност на ликворната течност - тестът е с чувствителност до 90%. А с помощта на ядрено-магнитния резонанс се откриват лезии в главния и в гръбначния мозък, характерни за множествената склероза. Диагнозата се поставя при наличие на най-малко два релапса (епизоди на проява на симптомите). Те трябва да са на времево "разстояние" най-малко един месец един от друг. Също така е задължително да има повече от една лезия в главния или в гръбначния мозък.

Лечението обикновено се насочва към комбинации от методи, които повлияват автоимунния отговор и редуцират симптомите. Към медикаментозното лечение спада приложението на кортикостероиди, които намаляват възпалението по време на релапсите. Интерфероните, като бетасерон, авонекс и много други, забавят влошаването на симптомите. Те трябва да се използват внимателно, тъй като могат да увредят черния дроб. С глатирамер (копаксон) се блокират опитите на имунната система да атакува миелина. Натализумабът(тисабри) пречи на причиняващата увреда имунна клетка да преминава от кръвния ток в гръбначния или в главния мозък. Този вид лечение се прилага само при хора, които са резистентни на другите видове терапия.

В напреднал стадий на множествена склероза се използва митоксантрон (новантрон), който по своята природа е имуносупресор. При пациенти с отрицателен отговор на венозно приложените кортикостероиди се прилага плазмофореза - метод, който прилича на диализата. Той помага в борбата с тежките симптоми на множествената склероза.

Болните трябва да си почиват често, защото умората е обичаен симптом, който ги кара да се чувстват отпаднали.

Всекидневните аеробни упражнения са от полза при лека и средна степен на заболяването. Спортът подобрява мускулния тонус, баланса и координацията, помага и за справяне с депресията. Трябва да се внимава с горещините, защото те влошават състоянието на болни от множествена склероза. Добре балансираната диета е особено полезна за регулация на имунната система. Благотворно въздействие имат акупунктурата, китайският чай и китайският масаж.

Ако множествената склероза пречи на болния да върши обичайните си задачи и да се наслаждава на хобитата си, той трябва да се обърне към психотерапевт, за да получи съвети как да преодолее тези трудности и да се избави от периодите на депресия.

На помощ при болезнено секване, дископатии и други блокажи по гръбначния стълб

На помощ при болезнено секване, дископатии и други блокажи по гръбначния стълб

Как при дископатии квалифицираният специалист може да помогне за минути ...

Нежната медицина лекува безсънието

Нежната медицина лекува безсънието

Безсънието може да бъде симптом на някакво органично или психическо заболяване. В тези случаи се налага лечение на основната причина като хомеопатичните лекарства могат да играят допълваща роля. ...

Афтите се лекуват успешно с правилно подбрани препарати

Афтите се лекуват успешно  с правилно подбрани препарати

Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина с овална или кръгла форма. Дъното им има жълтеникав цвят и обикновено са обградени от яркочервена възпалена тъкан. ...

Реакции при хранителна алергия

Реакции при хранителна алергия

C термина "хранителна алергия" се обозначава алергичната свръхчувствителност към определен видове хранителни вещества. ...

Лечение на миома

Лечение на миома

Миомата е един от най-често срещаните доброкачествени тумори при жените в репродуктивна възраст ...

Какво е фототерапия

Какво е фототерапия

Облъчването с ултравиолетови лъчи често се предшества от лечебен душ, което прави фототерапията по-ефективна ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести