И женският полов хормон е важен за мъжкото либидо

И женският полов хормон е важен за мъжкото либидо

Пониженото либидо, проблемите с ерекцията и преждевременната еякулация засягат сексуалното здраве на мъжа. Някои медицински състояния могат да причинят едно или повече от тези оплаквания. Според статистиката пониженото или липсващо желание за секс спохожда до 15% от мъжете. Много често то почива на психическа основа, като се влияе от стрес, умора, тревога, несигурност.

Две са условията, които определят сексуалния нагон - нормални нива на тестостерона в кръвта и половото привличане към партньора. Рисковите фактори, свързани с ниското либидо, са възрастта (с времето концентрацията на тестостерон намалява), консумацията на алкохол, нездравословното хранене, прием на определени лекарства за депресия, доброкачествена хиперплазия на простатата и рак на простатата, които понижават тестостерона.

Естрогенът, наречен още женски полов хормон, играе много по-голяма роля за половото влечение на мъжа, отколкото се смяташе доскоро. Неговото присъствие в тялото осигурява баланс. В процесите на обмяна част от тестостерона в мъжкия организъм се превръща в естроген, но той се разпада, ако тестостеронът е твърде малко.

Изследвания доказват, че и мъжете и жените имат нужда от хормони на противоположния пол, за да поддържат нормален сексуален живот. В Англия е проведено изследване с над 300 мъже на възраст от 20 до 50 години. След като прекъсва производството на полови хормони у доброволците, специалистите дават на половината от тях лекарство за усилване на тестостерона, а на другата половина - същия медикамент и лекарство, потискащо продукцията на естроген. При първата група се наблюдава понижено либидо, а при втората то е напълно потиснато.

Специалистите ендокринолози предупреждават, че хормонални препарати не трябва да се употребяват без лекарско предписание. Много от тях са на основата на синтетични хормони, които тялото не може да метаболизира напълно и да превърне в естроген. Това води до дисбаланс, който намалява либидото, причинява еректилна дисфункция, депресии, понижаване на мускулната и костната маса.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана