Пазете гърба на ученика от изкривяване

Дата: 2015-11-28 16:14:50, от: Здравко Здравков
Пазете гърба на ученика от изкривяване

Според медицинската статистика хората деформират стойката си най-често в детството. Сколиозата - изкривяването на гръбначния стълб встрани, се среща предимно в училищна възраст. В някои случаи заболяването се дължи на големия растежен скок, който се наблюдава непосредствено преди пубертета. При други то е следствие от използване на неудобно място за писане и учене, лошо осветление и носене на твърде тежка ученическа чанта. Наднорменото тегло също способства за появата на гръбначни проблеми.

Ортопедите призовават да се извършват редовни профилактични прегледи, при които може да се установи дали е симетрично нивото на рамената и на "лопатките". Те съветват ученическата раница да не се носи на едната ръка или рамо, а на двете. Нейното тегло не бива да превишава 10% от теглото на детето. Желателно е чантата да бъде с твърд гръб, а ширината и не трябва да надминава ширината на раменете.

Организирайте правилно работното място на ученика, като вземете под внимание неговия ръст. Разстоянието от очите до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см, а отдалечеността на гърдите от бюрото да е колкото ширината на дланта. Светлината по правило пада отляво. Когато осветлението е недостатъчно, детето неволно се навежда напред, което крие риск от гръбначно изкривяване. Психолозите съветват да не поставяте бюрото с лице към стената. Това действа потискащо и не предизвиква желание за работа. Когато стената е зад гърба, дава усещане за сигурност и защитеност.

За профилактика на сколиозата помагат и някои упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия. Най-популярното е ходене с книга върху главата и с тояжка зад раменете. Стъпването трябва да става на пети, на външния ръб на ходилото и със свити пръсти на стъпалата. Друго упражнение започва от колянна опора. Най-напред се изнася левият крак до изпънато положение, като успоредно с това се изпъва дясната ръка напред. В тази позиция тялото трябва да се задържи 5-6 сек. След връщане в изходно положение упражнението се изпълнява с десен крак и лява ръка. За третото упражнение е необходима твърда възглавница. След като се легне на пода, тя се слага под корема. Ръцете и краката се повдигат нагоре. Главата трябва да е по протежение на гръбначния стълб, а погледът - обърнат към пода. Крайниците се движат около 6 секунди, като се разминават ножично.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана