Пазете гърба на ученика от изкривяване

Пазете гърба на ученика от изкривяване

Според медицинската статистика хората деформират стойката си най-често в детството. Сколиозата - изкривяването на гръбначния стълб встрани, се среща предимно в училищна възраст. В някои случаи заболяването се дължи на големия растежен скок, който се наблюдава непосредствено преди пубертета. При други то е следствие от използване на неудобно място за писане и учене, лошо осветление и носене на твърде тежка ученическа чанта. Наднорменото тегло също способства за появата на гръбначни проблеми.

Ортопедите призовават да се извършват редовни профилактични прегледи, при които може да се установи дали е симетрично нивото на рамената и на "лопатките". Те съветват ученическата раница да не се носи на едната ръка или рамо, а на двете. Нейното тегло не бива да превишава 10% от теглото на детето. Желателно е чантата да бъде с твърд гръб, а ширината и не трябва да надминава ширината на раменете.

Организирайте правилно работното място на ученика, като вземете под внимание неговия ръст. Разстоянието от очите до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см, а отдалечеността на гърдите от бюрото да е колкото ширината на дланта. Светлината по правило пада отляво. Когато осветлението е недостатъчно, детето неволно се навежда напред, което крие риск от гръбначно изкривяване. Психолозите съветват да не поставяте бюрото с лице към стената. Това действа потискащо и не предизвиква желание за работа. Когато стената е зад гърба, дава усещане за сигурност и защитеност.

За профилактика на сколиозата помагат и някои упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия. Най-популярното е ходене с книга върху главата и с тояжка зад раменете. Стъпването трябва да става на пети, на външния ръб на ходилото и със свити пръсти на стъпалата. Друго упражнение започва от колянна опора. Най-напред се изнася левият крак до изпънато положение, като успоредно с това се изпъва дясната ръка напред. В тази позиция тялото трябва да се задържи 5-6 сек. След връщане в изходно положение упражнението се изпълнява с десен крак и лява ръка. За третото упражнение е необходима твърда възглавница. След като се легне на пода, тя се слага под корема. Ръцете и краката се повдигат нагоре. Главата трябва да е по протежение на гръбначния стълб, а погледът - обърнат към пода. Крайниците се движат около 6 секунди, като се разминават ножично.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние