Топ 10 на неизбежните глупости в пубертета

Дата: 2015-12-15 16:17:33, от: Здравко Здравков
Топ 10 на неизбежните глупости в пубертета

Kаквито и усилия да полагате, няма начин да продължите да държите детето си под своето крило, след като влезе в гимназия. Затова стиснете зъби, запазете спокойствие и просто изчакайте да порасне.

Колкото повече забрани поставяте пред тийнейджъра, толкова повече ще ги нарушава.

Но това е нормално - юношите трябва да надскочат правилата и да допускат грешки, за да пораснат. Затова се подгответе психически за 10-те глупости, които неизбежно ще извърши. Едва ли ще ги предотвратите, но поне бихте могли да минимизирате последиците от тях.

Сменя пътя до дома. Целта не е да открие по-бърз и лесен маршрут от онзи, който сте му показали до училище. Но отказва да върви по него, защото за тийнейджъра това е начин да отвоюва свободата си.

Оставете го да изследва града - така ще развие чувството си за ориентация. Ще подобри и усета си за време, защото рано или късно ще разбере, че няма смисъл да избира възможно най-дългия маршрут.

Не си вдига мобилния телефон. Направили сте му скъпия подарък, за да имате винаги връзка с него. А той дори не отговаря, когато звъните. Не се ядосвайте. Възможно е да е изключил звука, батерията да е паднала, да е забравил апарата у дома. По-вероятно е обаче да го прави нарочно, за да опъва нервите ви.

Опитайте следното - звънете му само по веднъж на ден. Ще видите, че ще започне редовно да ви отговаря, очаквайки обаждането ви. Тийнейджърите все пак са почти деца и не искат да губят връзка с родителите си.

Отклонява пари. Давате му определена сума за пазар, а той се връща с един хляб и купища ненужни според вас вещи. Няма от какво да се притеснявате, освен ако не започне да краде от портмонето ви.

За да развиете правилно отношение към парите у младежа, психолози препоръчват да му давате всичките джобни накуп веднъж или два пъти месечно. Така ще се научи да си прави бюджет и да живее според възможностите си. Ако изхарчи твърде рано парите, може да му осигурите допълнителна сума, но като заем, който трябва да ви върне, макар и без лихви.

Дава домашни "копи-пейст". Едва ли има тийнейджър, който поне веднъж да не се е изкушил да възпроизведе едно към едно текст от интернет. В случая не става дума за бунт, а за чист мързел.

Оставете го да си понесе последиците, защото учителят със сигурност ще забележи.

Гримира се като за бар. Потресени сте от вида, в който дъщеря ви ходи на училище. Лицето и е гипсирано под няколко пласта фон дьо тен, спиралата и се размазва, червилото е ужасно ярко.

Успокойте се - това е символичен начин за излизането на момичето от детството. Скоро ще и мине, защото сама ще си даде сметка, че няма нищо по-красиво от естествената хубост на младостта.

Чати с приятелите си нощем. Мислите, че тийнейджърът отдавна спи. Той обаче няма намерение да мигва, защото разговаря онлайн с компанията си в мрака.

Доколкото е възможно, се опитайте да сведете до минимум времето за нощни клюки. Според специалистите юношите трябва да си лягат най-късно в 22 ч. и да спят по 8-9 часа, за да възстановят силите си.

Отказва да учи. Възможно е синът или дъщеря ви да не харесва някой предмет или учител и това да го/я отблъсне от тази дисциплина.

Обяснете, че ако иска някой ден да работи онова, което истински го привлича, първо ще трябва да се сдобие с прилична диплома.

Запалва цигара. Класическа сцена: препълнената чанта на гимназиста се изсипва на пода, а оттам изскача кутия цигари. Поглеждате го възмутено, а той казва с невинен глас: "Но те не са мои! Един приятел помоли да му ги скрия". Бъдете сигурни, че са си негови.

В реда на нещата е тийнейджърът да пропуши - това е още един начин да не ви се подчинява. Вие обаче не спирайте да говорите за вредата от тютюна. Има шанс да проумее предупрежденията ви, преди да се е пристрастил.

Опитва алкохол. 58% от 11-годишните в Евросъюза признават, че вече са пили. На 17 години процентът достига 91%. 34% споделят, че са се напивали.

Това също е закономерен ритуал за преминаване в света на възрастните. Внимавайте обаче да не стане навик.

Поема необмислени рискове. Селфи на ръба на скала, каране на колело по оживен булевард, пътуване на автостоп с непознати - това са все опасности, на които тийнейджърът се излага доброволно.

Тъй като рискът е в кръвта му, може поне да го насочите в градивна посока. Позволете на юношата да тренира екстремен спорт, да прави експерименти с външността си, да пътува до далечни дестинации, но с предварително осигурен транспорт. Бъдете обаче неотстъпчиви по въпросите за алкохола, цигарите, дрогата и общуването с неподходящи хора.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана