Позволете на тийнейджъра да спечели доверието ви

Позволете на тийнейджъра да спечели доверието ви

Bднешно време пубертетът започва около 11-ата година, единодушни са педиатрите и психолозите. Ще разберете по поведението на детето кога е влязло в деликатната възраст.

Започва да ви противоречи, крие тайни, прекарва все по-малко време с вас и все повече с приятелите си, понякога лъже.

Стига се до парадокс. За да отвоюва свободата си, тийнейджърът трябва да прекарва повече време далеч от очите ви. Същевременно вие смятате, че не може да му се вярва за нищо. Специалистите дават полезни съвети как отново да започнете да се доверявате на детето си.

Снизходителност преди всичко. Изключено е 13-15-годишният юноша да разсъждава като възрастен. Той няма опит, така че е нормално да допуска грешки. Бъдете обаче сигурни, че ако сте се погрижили за доброто му възпитание, той няма да забрави наученото. Дори от време на време да нарушава правилата, рано или късно ще осъзнае, че ще му е по-лесно и полезно да се придържа към тях.

Домашните са приоритет. Тъй като не можете, а и не бива да държите всеки аспект от живота на тийнейджъра под око, е разумно да се съсредоточите върху най-важния - ученето. Договорете се, че каквото и да прави, трябва да отделя поне по час на ден за подготовка на уроците и писане на домашни, да се стреми да има висок успех по повечето предмети, да не бяга от час. Имайте предвид, че тийнейджърите доста лъжат, така че редовно се информирайте от преподавателите.

Телефонът не е моден аксесоар. Обяснете на тийнейджъра, че е за негово добро винаги да знаете къде и с кого е. Накарайте го да обещае, че ще си вдига мобилния телефон при първа възможност. Ако спазва уговорката, може по-често да му позволявате да закъснява вечер, щом казва какво се случва.

Приятелите са повод за гордост. Трябва да сте нащрек, ако не познавате нито един човек от компанията на тийнейджъра, списъкът му с приятели в социалните мрежи е скрит, шепти, когато говори по телефона. Може обаче да му гласувате доверие, ако ви е запознал поне с най-близките си хора, често ви разказва за тях и ги смята за достоен пример за подражание. Колкото и странно да звучи, тийнейджърите имат сравнително вярна преценка за хората, добре знаят кого могат да покажат на родителите си и кого е по-добре да скрият от зоркия им поглед.

Управлението на времето е важно умение. Ако юношата го усвои, ще разполага с достатъчно часове и за учене, и за забавления. От вас зависи да определите колко може да седи на компютъра, кога да се прибира, в колко да става сутрин и да ляга вечер. Спазва ли тези изисквания, спокойно му се доверявайте и за други неща.

Купон с преспиване? Само при някои условия. Ако синът или дъщеря ви настойчиво моли да не се прибира от поредното парти, проверете за какво става дума. Щом че родителите на човека, у когото отива, са си у дома, едва ли има проблем. Но щом ги няма, се информирайте какви хора ще се събират на купона. За да сте сигурни, че не лъже, накарайте тийнейджъра да ви звънне след полунощ. Така ще се уверите, че е в адекватно състояние, а и ще може да чуете шумовете около него.

Превърнете се в шофьор. Хем ще улесните младежа, хем ще знаете къде и с кого ходи, ако редовно го карате до мястото, към което се е отправил. След купон може да предложите да приберете по домовете им и някои от приятелите му. Така ще видите що за хора са. Харесате ли ги, значи детето ви е достатъчно зряло, за да прави правилни житейски избори.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние