Палавото дете у дома, в градината и училището

Палавото дете у дома, в градината и училището

У малкото дете е заложен стремежът да изследва и опознава околния свят. Когато то излива вода на пода или изравя пръст от саксията, неговата цел не е да направи беля и да ядоса родителите си, а да види какво ще се получи.

Между 3 и 5 години момичетата и момчетата са като биологичен завод. Те поглъщат суровини под формата на храна и произвеждат огромно количество енергия, обясняват психолозите. Ако родителите вземат предвид този факт, лесно ще си обяснят защо техният наследник не се спира на едно място, постоянно иска да тича, да се катери, да скача. Много често действията са съпътствани от викове, падания и частични поражения. За да може детето да освобождава физическата си енергия, необходимо е да отделите време за разходки и занимания навън и да осигурите пространство за игри у дома. Така ще създадете условия за нормално развитие на мускулната му координация и ще премахнете опасността от изразходване на силите по неподходящ начин.

В някои случаи белите и трудно контролируемото поведение са зов за внимание, твърдят психолозите. Този механизъм работи безотказно и в по-късна възраст. На 5-7 години хлапетата имат особена нужда от любов, внимание, разбиране. Когато тяхната потребност не е задоволена, те правят всичко възможно, за да насочат фокуса към себе си, било то и с неприемливо държание. Някои родители споделят, че навън, в детската градина или в училище детето спазва правилата и се държи добре, но вкъщи сякаш става друг човек, направо пощурява и реагира бурно на всяка забрана. Специалистите обясняват, че в детската градина малките момичета и момчета се учат да се вписват в изискванията на средата и този процес продължава през първата училищна година. Възпитателите и преподавателите представляват голям авторитет и затова децата са послушни и сдържани в тяхно присъствие.

У дома обаче малкият човек освобождава напрежението. Когато възрастните изгубят контрол над ситуацията, това е двоен успех за детето. В такива моменти родителите трябва да се овладеят, да погледнат "отстрани" и да реагират хладнокръвно. Психолозите съветват да се държите така, сякаш не обръщате внимание на провокативното поведение. Разбира се, незабелязано следете детето и се намесете при евентуална опасност да се нарани. Когато номерът на палавника не мине, възможно е симптомите да се засилят. Но това ще е временно, ако успеете да устоите на изпитанието. Детето само ще разбере, че така няма да осъществи желанията си. Експертите акцентират на следното: след отшумяването на всяка криза разговаряйте с вашия наследник, питайте го как се чувства и какво иска да постигне.

В обратния случай, когато детето се държи неприемливо в училище или в градината, причините трябва да се търсят в семейството. Възможно е да има напрежение у дома, което то усеща и на което реагира. Ако съществуват проблеми във взаимоотношенията с партньора, постарайте се да ги разрешите или поне да предпазите детето от тях. Друга причина за по-буйно поведение са трудности в общуването с връстници. Обсъдете ги заедно и помогнете за тяхното преодоляване.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана