За децата не повече от 1-2 часа пред компютъра

За децата не повече от 1-2 часа пред компютъра

Bисокотехнологичните продукти са чудесна бавачка. Детето седи кротко пред компютъра, после го заменя с таблета, след това грабва смарт телефона. Не вдига шум, не прави бели, не досажда с безкрайни въпроси. Хем е си е вкъщи, хем не е. То обитава виртуален свят, в който всичко се случва бързо и само с едно докосване. В тази паралелна реалност родителите ги няма, затова тя е своеобразно бягство от техния контрол.

Виртуалните занимания имат своите предимства - развиват бързината на реакциите и наблюдателността, познавателните умения и координацията око-ръка, тренират избора на поведенческа стратегия за справяне. Но продължителното седене пред екрана се отразява негативно на здравето и на социалните контакти. Освен това много проучвания сочат, че насилието в компютърните игри и във филмите води до увеличаване на агресията при децата.

Специалистите твърдят, че умереният контакт с виртуалния свят - един или максимум два часа дневно, не вреди на социалното поведение. Ако детето ви преминава тази граница, трябва да вземете мерки, за да запазите неговото здраве, енергия, общителност.

Психолозите не съветват да налагате забрани. По този начин най-вероятно ще направите "забранения плод" още по-желан. Ако скриете таблета или мишката на компютъра, индиректно признавате колко силен противник е виртуалният свят и колко трудно може да се преборите с влиянието му. Вместо да въвеждате строги ограничения, насърчавайте заниманията на открито, спорта, забавленията. Участвайте активно в тях - до 10-годишна възраст децата попиват всичко от своя родител.

Вкъщи и вие не засядайте пред телевизора или компютъра. Колкото по-често детето ви вижда залепени пред екрана, толкова по-лесно е да ви подражава. Дайте интересно предложение за домашно занимание. Например заедно пригответе храна и поканете гости. Или пък извадете от чекмеджетата стари семейни снимки, писма, сувенири - разглеждайте ги и разказвайте техните истински истории. Децата много обичат да майсторят нещо с ръце, затова ще им допадне идеята да ушиете заедно нова калъфка за възглавница от различни парчета плат или пък да направите от тънки летвички рамка за рисунка. Дайте воля на въображението си и ще откриете още много занимания, с които да заинтригувате вашия малък наследник.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана