Децата, тяхното упорито "не" и противопоставяне

Децата, тяхното упорито "не" и противопоставяне

Когато се чувстват несигурни, изплашени или просто не харесват нещо, децата не се притесняват да заявят с категоричен тон "не, не искам". Някои родители приемат подобно поведение като каприз. Но преди да станат настоятелни и да наложат волята си, психолозите ги съветват да погледнат ситуацията през очите на своя наследник. Може детето да е уморено и затова да контрира подканата ви да тръгвате към къщи. Или пък да се чувства чудесно на площадката и да не иска да се прибира. Вместо "Тръгвай веднага, че закъсняваме. Виж колко късно стана и престани да ми противоречиш!", кажете: "Разбирам, че не ти се тръгва, но наистина вече трябва да се прибираме. Скоро пак ще дойдем."

Понякога родителите имат завишени и нереалистични очаквания от детето. И когато искат от него нещо, за което то усеща, че няма сили да се справи, нормално е да каже "не, не искам". Друг път затрупват със задачи малкия ученик и очакват всичките им заръки да бъдат изпълнени веднага без никакво разсейване. За детето това не е толкова лесно. А и заповедният тон провокира неговата съпротива. Много е важно да му покажете своята любов, грижа, внимание и уважение на мнението му. Вместо да критикувате и да повтаряте "Колко пъти да ти казвам", "Слушаш ли ме изобщо?", дайте му възможност да погледне на ситуацията от друг ъгъл: "Когато си оправиш стаята, можеш да се занимаваш с каквото си пожелаеш." Това е хитър начин да накарате детето да изпълни задълженията си - то не се чувства принудено, а мотивирано от предстоящото удоволствие.

Психолозите не съветват да използвате материални стимули. Така ще научите детето да очаква награда за всяка свършена работа. То ще приеме, че неговите усилия могат да се купят и продадат, а мотивацията му изцяло ще зависи от размера на възнаграждението. Този възпитателен метод е неправилен. Всеки вкъщи трябва да има свои задължения спрямо силите си. Целта далеч надхвърля организацията у дома на битово ниво. Когато всички полагат усилия, спойката става по-здрава и се изгражда взаимно доверие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана