Изграждането на самочувствие у детето започва от раждането

Изграждането на самочувствие у детето започва от раждането

Кофеинът забавя детското развитие

Кофеинът забавя детското развитие

Употребата на кофеин от децата води до разстройство на съня им, а от там - до забавяне в тяхното развитие ...

Детският егоизъм е нещо естествено

Детският егоизъм е нещо естествено

Според учените егоизмът е биологично присъщ на човека, той се ражда с него. ...

Кой съм аз и какво мога - тези въпроси човек си задава от ранна възраст. Техните отговори оказват пряко влияние върху самочувствието. Родителите играят най-важна роля за правилното му изграждане. Понякога една дума може дълбоко да засегне детето и да го потисне. А подкрепата и похвалата имат силата да го направят уверено.

Доказано е, че децата, които от малки имат добро самочувствие, по-рядко залитат в негативни прояви, чиято цел обикновено е себедоказване пред околните и привличане на внимание. Когато детето има вярна представа за своите възможности и положителни черти, връстниците му по-лесно го възприемат. Ниска самооценка формират момичета и момчета, които са прекалено стеснителни, много агресивни или с говорни проблеми. Също и живеещите в неблагоприятна домашна среда, подложени на физическо и/или емоционално насилие. Ако родителите прилагат авторитарен стил на възпитание, те упражняват силен контрол и налагат своята воля, без да се вземат под внимание потребности на сина или дъщеря си.

Децата с ниско самочувствие често се реализират под реалните си възможности, не преследват целите си и са склонни са към депресивни настроения. Високото самочувствие също има негативни прояви - самонадеяност, самохвалство, егоизъм. Подобни качества отблъскват околните и пречат на социалните контакти. Освен това нереалистичните представи за себе си могат да доведат до жесток сблъсък с реалността, който да предизвика разочарование.

Психолозите твърдят, че формирането на самочувствие започва от самото раждане и към четвъртата-петата година основите му вече са поставени. Естествената среда на този процес е семейството. От първите дни след раждането се старайте бебето да усеща вашата безусловна любов. Изразявайте чувството си чрез ласки, думи, действия. Детето трябва да ви усеща като постоянна опора и да бъде сигурно, че го приемате такова, каквото е.

Бъдете търпеливи, докато расте. Не форсирайте процеса на проговаряне, не пришпорвайте контрола на физиологичните нужди, запознаването с буквите и цифрите. Съсредоточете усилията си върху усвояването на онова умение, за което детето дава индикации, че е готово. Когато постигне успех и получи похвала, то засилва вярата в себе си.

Една от важните задачи на родителите е да открият заложбите на своя наследник, като му позволят да опита различни видове спорт и изкуство. Насърчавайте детето да се развива в предпочитаната от него област. Когато се занимава с това, което му харесва, то напредва бързо и трупа самочувствие.

Давайте достатъчно свобода според възрастта. Най-силното усещане за значимост идва от личното старание и успехите, постигнати без чужда помощ. Разбира се, няма как да се мине без грешки. В такива случаи не критикувайте директно и внимателно подбирайте думите, които използвате. Изключете изрази като "Какво ти става?", "Толкова ли не можеш да се справиш с това?". Избягвайте категорични констатации с "винаги" и "никога". Детето приема буквално казаното и някои заключения могат сериозно да го засегнат. Научете го да приема грешките като житейски урок - да ги анализира, за да не ги повтаря.

Не се колебайте да възлагате домашни задължения и всекидневни отговорности. Те подсилват усещането за равностойност с останалите членове на фамилията и заздравяват взаимното доверие.

Избягвайте сравнения, които поставят детето в неизгодна позиция - колко по-умен е неговият брат или приятел.

Когато хвалите, правете го искрено и заслужено. Бъдете конкретни - "Толкова хубаво направи тази апликация. Съчетал/а си прекрасно цветовете. И не се отказа, въпреки че срещна трудности с изрязването. Браво на теб".

Но прекалените похвали крият опасности. Впоследствие те могат да допринесат за формиране на ниско самочувствие у порасналото дете. Ако сте го превъзнасяли, че е най-красивото, най-умното и най-талантливото, щом попадне в детската градина или училището, тази представа може да претърпи сериозно крушение. Психологични проучвания доказват, че най-висока самооценка имат децата от предучилищна възраст. След това те сами разбират, че сред връстниците им има по-умни, по-способни и по-красиви.

Обърнете внимание какъв е вашият образ в очите на детето. Ако се самосъжалявате, самоохулвате или взаимно се неглижирате с партньора си, не давате положителен модел за подражание и уважение. Това подрива детското самочувствие. Обратното също не води до нищо добро - когато поставяте себе си и своите потребности на първо място, като подценявате околните. Не използвайте фрази от рода: "Ти какъв си, че да се обаждаш", "Теб никой не те пита", "Ти да мълчиш".

Помогнете на детето да развие положителна нагласа към света. Когато ви каже: "Не мога да се справя", подкрепете го с думите "Знам, че ти е трудно, но не е нужно да бързаш. След малко опитай отново. Сигурно ще успееш." Ако обаче срещнете съпротива, не бъдете прекалено настойчиви и не насилвайте детето. Може би подходящият момент не е настъпил. Увереността в собствената личност е нещо, което се развива с възрастта. И понякога трябва да се изчака.

Дозирайте свободата на детето според характера

Дозирайте свободата на детето според характера

Малко свобода ли даваме на детето или повече, отколкото може да понесе? ...

Ужас – детето иска куче

Ужас –  детето иска куче

На 5-6-годишна възраст у много деца се появява силно желание да имат домашен любимец. ...

Хвалете момчето различно от момичето

Хвалете момчето различно от момичето

Момичето не се нуждае само от одобрение на направеното от нея, а при момченцата е точно обратното ...

Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Направете услуга на детето си - оставете го да порасне ...

Не ставай жертва на тормоз в училище

Не ставай жертва на тормоз в училище

Независимо дали е физическо или психическо, насилието в училище е недопустимо. ...

Ако малкия ученик го мързи да учи

Ако малкия ученик го мързи да учи

За да мотивирате детето да учи се въздържайте от оценки за личността му. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести