Детската церебрална парализа -причини и превенция

Детската церебрална парализа -причини и превенция

Детската церебрална парализа е заболяване на развиващия се мозък на новороденото. То се дължи на неразвитие и/или увреда на мозъка, настъпило по време на бременността, раждането или в първите 30 дни след раждането. Обикновено са засегнати в различна степен различни сфери от неговата дейност - координацията на движенията и позата на тялото, фината моторика, говорът, интелектът, възприятията, емоциите. Понякога състоянието се комбинира с епилепсия, слепота, глухота и други отклонения. От детска церебрална парализа са засегнати всеки две от хиляда новородени, като с развитието на медицината този процент нараства поради намаляването на смъртността при раждането.

Факторите, които причиняват детска церебрална парализа по време на бременността, могат да бъдат заболявания от страна на майката - диабет, сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания, вътреутробни инфекции, токсични въздействия, кръвна несъвместимост на родителите и други. Всички тези причини обаче действат по един и същи начин, като предизвикват дефектно мозъчно съзряване. Детска церебрална парализа може да бъде причинена и от травма по време на раждането - увита пъпна връв, раждане чрез форцепс, задушаване вследствие на външни фактори (асфиксия). При новородените бебета заболяването може да се развие вследствие на удар, отравяне или от задавяне с дребен предмет. Голям процент от недоносените бебета развиват детска церебрална парализа поради непълното си мозъчно развитие.

При новороденото е много трудно да бъдат забелязани неврологични изменения. Затова най-ранното диагностициране на детската церебрална парализа може да се направи след навършването на година и половина. Обикновено бебето изглежда леко некоординирано и изпитва затруднения в сученето, а сядането, пълзенето, лазенето, прохождането и проговарянето настъпват по-късно и с по-голяма трудност.

Диагнозата се поставя чрез комплексно изследване - неврологично, психологично, логопедично. То локализира увредата, елиминира възможността за прогресивен характер на състоянието и доказва необходимостта от лечение и интервенция на нейните вторични състояния, които могат да се променят във времето. Мозъчното увреждане при детска церебрална парализа е свързано най-често с нарушаване на функциите на моторните центрове в мозъка. Локализацията на увреждането определя формите на заболяването и съответната частична или пълна загуба на функции.

До 18-месечна възраст се говори за "рискови за церебрална парализа" новородени и кърмачета, като се използват различни термини. Те показват преходния характер на това състояние - "преходен дистоничен синдром", "централно координационно смущение" и други. В зависимост от тежестта на нарушенията и неврологичния статус, застрашеността за развитие на детска церебрална парализа при рисковия контингент бебета варира от 5% до 90% при тежките форми. Възможно най-ранната адекватна интервенция позволява до навършването на година и половина детето да "навакса" до 100% моторните, говорните и психичните показатели на развитието на своите здрави връстници. След навършването на тази възраст патологичните форми на движение, координация и равновесие се фиксират в моториката на детето, като я деформират - малко, много или напълно я блокират, като по този начин се развива картината на детската церебрална парализа.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние