Причини за нощното "изпускане" при децата

Причини за нощното "изпускане" при децата

Понякога то се дължи на органични проблеми в пикочната система, но често има психогенен произход. При всички случаи след 3-4-годишна възраст е необходима специализирана помощ

При децата до едногодишна възраст нощното и дневното напикаване е нормално, често повтарящо се явление. То се дължи на напълването на пикочния мехур, което предизвиква през определени интервали от време автоматичното му изпразване. С израстването на детето интервалите стават все по-продължителни.

Към 10-12-месечна възраст и след това наблюдателната майка може да долови моментите, когато на детето му се пишка, и внимателно да го подкани за това, като го сложи на гърнето.

Това е много важен начален момент за т. нар. възпитание за волево изпразване на тазовите резервоари (пикочен мехур и право черво). Това възпитание не трябва да става много рано и не трябва да се съчетава с неприятни изживявания и съпротива от страна на детето. За привикването му към ритмично трениране на волевото изхождане по малка и по голяма нужда е необходимо родителите навреме да положат грижи и усилия, избягвайки всичко, което би могло да травматизира нервната му система.

Желателно е преди заспиване детето да не се претоварва с голямо количество течности, с обилна и трудно смилаема храна.

Постепенно в продължение на месеци у повечето деца (най-често между първата и третата година) се създава навикът за волево изхождане по малка и голяма нужда както през деня, така и по време на сън. Към 4-годишна възраст този навик съзрява окончателно и става постоянен. Но нощното напикаване на децата може да се превърне и в сериозен проблем както за родителите, така и за детското развитие като цяло.

Нощното напикаване се среща при 20% от децата, като при момчетата се наблюдава чувствително по-често, отколкото при момичетата.

Настъпва най-често един час след заспиване или непосредствено преди събуждането. В по-редки случаи може да се повтаря няколко пъти през нощта, обикновено когато децата спят много дълбоко и не усещат "подмокрянето". Необходимо е да се прави разграничение между първичното нощно напикаване (енуреза) и вторичното.

За първично нощно напикаване се говори, когато детето след 4-годишна възраст редовно или от време на време се напикава по време на нощния сън, т.е. никога не е било сухо.

По-рядко се наблюдава напикаване и през деня или когато детето е в будно състояние. При условие че са изключени органични увреждания на пикочните пътища, в болшинството случаи се касае за закъсняване/забавяне в развитието и съзряването на рефлексите, свързани с волевото изпразване на пикочния мехур. В повечето случаи първичното нощно напикаване отшумява от само себе си.

За вторично нощно напикаване се говори, когато поне в продължение на 6 месеца детето не е имало подобни "произшествия", но те се появяват отново.

В този случай причините по-често са психогенни. Те могат да възникнат по различни причини: раждане на второ дете в семейството, тежки кризи в отношенията между родителите, прекалена взискателност и строгост към него, задържани агресивни пориви у детето, бездушно отношение от страна на родителите, сексуален тормоз и др. Значително по-рядко се срещат форми на т. нар. вторично нощно напикаване, което е обусловено от "аномалии и възпаления" на пикочните пътища, нарушения и забавяне в развитието на нервната система като цяло, появата на диабет и други заболявания.

Приема се за нормално понякога в предучилищна или в училищна възраст детето да се "изпуска" при силна емоционална възбуда, при рязка промяна в климата или при игра. Но ако нощното напикаване упорито продължава след 3-4-годишна възраст, е необходимо да бъде потърсена специализирана терапевтична намеса. Когато такова явление е налице и през училищната възраст, може да се стигне до сериозни нарушения в психичното развитие на детето.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние