Не ставай жертва на тормоз в училище

Дата: 2016-03-30 10:54:55, от: Здравко Здравков
Не ставай жертва на тормоз в училище

Независимо дали е физическо или психическо, насилието в училище е недопустимо. Ако някой твой връстник е дръзнал да посегне на тялото или душата ти, незабавно реагирай.

Първото, което трябва да направиш, е да признаеш пред самия себе си, че нещо не е наред. Спри да търсиш вината у себе си, защото е ясно, че тя е извън теб. Вгледай се в тялото си - някои симптоми ясно издават, че си станал жертва на тормоз. Ако ставаш все по-затворен, не се доверяваш на никого, успехът ти пада, не ти се спортува, не ти се излиза с приятели, боли те гърбът, не можеш да спиш, всичките ти съученици те дразнят, е огромна вероятността да си станал жертва на насилник.

Определи за какъв тип тормоз става дума. Физическият не се изразява само в побоища. Ако някой постоянно те блъска, драска, уж приятелски ти удря шамари, това не е нормално. И сексуалният тормоз не включва задължително изнасилване. Достатъчно е някой да ти прави намеци или уж неволно да те опипва.

Тормозът е психически, когато твой съученик те обижда, застрашава те, унижава те, подиграва ти се. Съществува и материален тормоз - когато някой нарочно поврежда вещите ти. Не пренебрегвай кибертормоза - когато друг тийнейджър не спира да прави жлъчни коментари под всяка твоя публикация в социалните мрежи или директно те заплашва.

Каквото и да се е случило, не се срамувай и страхувай да го споделиш с родителите си. Добре е също да поговориш с класния си ръководител - не си клюкар, а просто човек, който отстоява собственото си лично пространство. Само така е възможно виновникът да си получи заслуженото. Докато тече процедурата по наказанието му, се постарай да не се срещате. Родителите ти могат да поискат временно да преминеш на индивидуално обучение или да смениш училището. Ако останеш в клас, се постарай след часовете да си тръгваш с най-близките си приятели, за да си сигурен, че няма да се озовеш лице в лице с насилника.

Ще разсееш мислите си, като се съсредоточиш върху някаква извънучилищна дейност. Спортувай, намери си хоби, сприятели се с хора от други гимназии. Всички нови личности, които влязат в живота ти, ще ти припомнят най-важното: че си стойностен.

Ако не успяваш да приемеш случилото се, не се колебай да помолиш родителите си да те заведат на психолог. Специалистът е длъжен да пази тайните ти дори от най-близките ти, така че не се притеснявай да си излееш душата и да поискаш компетентен съвет.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана